Mamojka: Ak by tu nebola nádej na zvolenie Trnku, tak ho nepredložím

Ak má niekto reálnu šancu byť zvolený za nového generálneho prokurátora, tak je to súčasný šéf prokurátorov Dobroslav Trnka. Pre TASR to dnes povedal poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka, ktorý Trnku navrhol do prvej voľby.

16.11.2010 14:00
Mojmír Mamojka  Foto: ,
Poslanec Mojmír Mamojka nenašiel pochopenie u rektorov vysokých škôl. Tí nesúhlasia s tým, aby vysokoškolskí pedagógovia pracovali týždenne viac ako 58 hodín.
debata

„Keby som necítil, že má nádej na zvolenie, tak ho nedám. Doterajšie výsledky boli také, že mu chýbalo pár hlasov. Teraz nerozoberám, prečo chýbali, ale ak má niekto akú-takú reálnu šancu byť zvolený, tak je to tento pán,“ vyhlásil Mamojka.

Smer: Koalícia ich ťahá z klobúka

Podľa Mamojku koalícia predkladá kandidátov, ktorých viac-menej ťahá z klobúka, len aby bol niekto navrhnutý. „Je to o ničom. Je to príliš vážna funkcia na to, aby sa neanalyzovalo hlbšie, aby sa nekalkulovalo s človekom, ktorý podľa mňa v princípe obstál,“ vysvetlil.

To, či nakoniec Mamojka Trnku predloží, bude známe až po jeho porade so šéfom Smeru Robertom Ficom. „Ja nepôjdem proti základným zámerom predsedu, to sa nepatrí a nie je to vhodné, ale je to predovšetkým moje právo,“ zdôraznil. Fico však cez víkend povedal, že zo strany opozície nemá význam niekoho predkladať, pretože by bol okamžite odmietnutý.

Trnka je vraj najlepší

V prípade, že Smer nenavrhne nikoho, Mamojka nevie, ako sa pri voľbe zachová. Doteraz medializovaných kandidátov Jána Hrivnáka (stojí za ním SDKÚ) a Jozefa Kanderu (s podporou SaS, KDH a Mosta-Híd) podľa vlastných slov pozná len sprostredkovane, nie detailne. „Trnka je vhodnejší,“ dodal Mamojka.

Koaličné strany napriek niekoľkotýždňovej snahe stále nedospeli k spoločnému kandidátovi na post generálneho prokurátora. Odhodlaní sú rokovať do poslednej chvíle. Zasadnutia pracovnej komisie sa zatiaľ skončili tým, že SaS, KDH a Most-Híd majú svojho kandidáta a SDKÚ-DS svojho. Definitívne rozhodnutie sa očakáva na nedeľnej (21.11.) Koaličnej rade. Čas na predloženie návrhov kandidátov majú poslanci do pondelka 22. novembra.

debata chyba