Walesa: Ďakujem Slovákom za pomoc v boji s komunizmom

Bývalý poľský prezident a vodca odborového hnutia Solidarita, prvej slobodnej odborovej organizácie vo východnej Európe, Lech Walesa sa poobede stretol s predstaviteľmi politického hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a slovenskej vlády, aby vyjadril vďaku za účasť v boji proti bývalému režimu.

17.11.2010 18:02
Walesa Foto:
Bývalý poľský prezident Lech Walesa pózuje so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou po skončení slávostného zhromaždenia na počesť 21. výročia Nežnej revolúcie.
debata (79)

„Je veľmi ťažké povedať, keby ste sa nezapojili do tohto boja, ako by sa skončil. (…) Spoločne sa nám podarilo prekonať obdobie rozdelenia, lebo sme boli solidárni,“ vyhlásil nositeľ Nobelovej ceny za mier. Názov strany Verejnosť proti násiliu podľa neho doplnil motto Solidarity: „Zlo dobrým zvíťaziť“.

Prvý postkomunistický prezident Poľska sa stretol so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS) v priestoroch ministerstva kultúry a za účasti ministrov vládneho kabinetu a predsedu NR SR Richarda Sulíka (SaS) vyjadril podporu Deklarácii 20+. Tá konštatuje, že napriek tomu, že krajina získala slobodu, ktorú nemôžu vyvážiť žiadne súčasne problémy, je potrebne riešiť nové výzvy ako napríklad citeľné oslabenie sociálnej súdržnosti, rast neznášanlivosti, či nové formy zneužívania moci.

Podľa Radičovej prišiel čas na konkrétne skutky a rozhodnutia, ktoré by naplnili očakávania revolučnej spoločnosti. „Ja už nechcem znovu rozprávať o tom, že nedôverujeme politikom, už nechcem, aby občania rozprávali, že nedôverujú nášmu súdnictvu, že demokratické inštitúcie sú prázdne nádoby, v ktorých si niektorí uzurpujú moc. Chcem, aby SR bola našim dobrým domovom, lepším miestom pre život,“ uviedla Radičová.

Slova sa ujal aj niekdajší predseda VPN Ján Budaj, ktorý poďakoval Walesovi za založenie Solidarity. „Treba splatiť jeden dlh, ktorý stále nie je splatený, a to je poďakovať Poliakom, Solidarite, ktorí boli ľadoborcom, ktorý rozbil ľady totality,“ vyhlásil bývalý poslanec Národnej Rady SR. Slová vďaky sa od neho ušli aj bývalým členom VPN, ktorí „zlomili tri základne piliere totality“.

79 debata chyba