Na mieste činu nebol prokurátor

Dva týždne po vražde prominentného právnika Ernesta Valka polícia tápa, nemá jasno ani len v motíve. Stále pracuje s niekoľkými verziami. Čo sa vyjasňuje, sú skôr pochybenia polície, ktoré už kritizujú aj viacerí bývalí policajti.

24.11.2010 05:25
Valkov dom Foto:
Ani dva týždne po vražde Ernesta Valka nemá polícia jasno v motíve činu. Na snímke advokátov dom v Limbachu.
debata (39)

A to od niektorých vyšetrovacích úkonov až po zvláštny spôsob informovania, ktorý vyvoláva priestor na špekulácie.

Neštandardný postup zvolila polícia už na začiatku vyšetrovania, a to keď na miesto vraždy neprivolala prokurátora.

Tento postup býva v takých závažných prípadoch bežný. Podľa našich informácií sa však prokuratúra o vražde advokáta dozvedela až tri hodiny po tom, čo prvú informáciu zverejnili médiá. Teda až okolo štvrtej hodiny nadránom. Polícia pritom dostala hlásenie od dcéry a exmanželky zavraždeného advokáta v noci okolo 22.20 h. Na miesto činu prišli vyšetrovatelia, vedenie polície aj minister vnútra Daniel Lipšic už o dvadsať minút. Prokurátora, ktorý mal službu, však na miesto činu nezavolali. „Nechce sa mi veriť, že by bratislavský krajský prokurátor Jaroslav Čižnár nechcel byť o takýchto veciach informovaný. Je to odborník. Prokurátor by mal vedieť, čo sa deje, hlavne či sú zadržané osoby, a čas obmedzenia osobnej slobody,“ komentoval to zdroj Pravdy, ktorý požiadal redakciu o utajenie totožnosti.

Pravda oslovila viacerých ľudí, tí vzhľadom na chúlostivosť celého prípadu požiadali o anonymitu. Oslovení odborníci neprivolanie prokurátora považujú za neštandardný postup. „Prokurátor, ktorý má službu, je v sedemdesiatich percentách prípadov vraždy alebo podozrivého úmrtia privolaný vyšetrovateľom na miesto činu,“ upozorňuje bývalý vyšetrovateľ, ktorý chce zostať v anonymite.

Podľa bývalého šéfa policajných vyšetrovateľov Jaroslava Ivora sa k závažným prípadom na miesto činu prokurátor volá. „V zmysle Trestného poriadku totiž prokurátor zodpovedá za priebeh predsúdneho konania a najmä pri takýchto závažných veciach je štandardné, že sa zúčastňuje na prvotných a neodkladných úkonoch pri obhliadke miesta činu,“ tvrdí Ivor.

Komentár: Otvorenosť prehráva

Bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Ladislav Polka hovorí, že na mieste činu nemá čo hľadať ani minister vnútra, ani prokurátor. „Malo by tam byť čo najmenej ľudí. Okrem kriminalistov sú tam všetci ostatní zbytoční. Myslím si, že o túto vraždu bol až prehnaný záujem. Na objasnenie trestného činu stačí jeden skúsený vyšetrovateľ, ktorý vhodne rozparceluje úlohy,“ povedal Polka.

Hovorca krajskej prokuratúry René Vanek nechcel nič komentovať, odkázal na Generálnu prokuratúru. Tá aj spolu s políciou uvalila na prípad vraždy advokáta informačné embargo. Polícia na otázku, prečo nebol na miesto činu privolaný prokurátor a kedy vyšetrovateľ oznámil prokuratúre, že došlo k vražde, reagovala vyhlásením, že „všetky skutočnosti, o ktorých mohla a chcela informovať verejnosť, boli medializované“.

Odborníci kritizujú aj fakt, že stratenú zbraň zavraždeného advokáta našla polícia až pri doobhliadke miesta činu.
Ivor považuje za neštandardné, keď je dôvodom na doobhliadku nekvalitná pôvodná obhliadka. „V tomto prípade by som sa priklonil k verzii, že prvotná obhliadka nebola kvalitná,“ povedal bývalý šéf vyšetrovateľov. Podľa bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka obhliadka miesta činu by mala byť organizovaná tak, aby nedošlo k znehodnoteniu stôp. „Doobhliadka minimálne odôvodňuje, že v procese obhliadky sa nepostupovalo v súlade s kriminalistickými zásadami,“ reagoval Vačok.

Podľa zdrojov Pravdy boli nezhody medzi vnútrom a prokurátorom aj v otázke, kto bude prípad dozorovať. Pôvodne mali byť tlaky, aby ho nedozorovala Generálna prokuratúra, ale špeciálna prokuratúra. Hovorkyňa Generálnej prokuratúry Svetlana Močková na to reagovala len vyhlásením, že prípad bude aj naďalej dozorovať Generálna prokuratúra. Ministerstvo vnútra uviedlo, že „určenie dozorujúceho prokurátora vyplýva zo zákona“.

39 debata chyba