Redaktor Pravdy získal vinárskeho Oscara

Slovenskí vinárski Oscarovia za rok 2010 už majú svojich majiteľov. Získali ich šľachtiteľka Dorota Pospíšilová, enológ Fedor Malík a redaktor denníka Pravda Jozef Sedlák. Ocenenie udeľuje Zväz výrobcov vína a hrozna na Slovensku.

01.12.2010 11:17
Malík, Pospíšilová, Sedlák Foto:
Vinársky Oscar je svätý Urban. Fedor Malík (vľavo), Dorota Pospíšilová a Jozef Sedlák s cenami.
debata

Docentka Pospíšilová je matkou nových slovenských odrôd viniča. Medzi najznámejšie, ktoré už zbierajú ocenenia i na medzinárodných súťažiach, patrí biely Devín a modrý Dunaj.

„Je skvelé, že moja vyše 50-ročná práca má konkrétne výsledky a nasledovníkov,“ vyznala sa dojatá Pospíšilová. Osemdesiatročná šľachtiteľka je medzi milovníkmi vína legendou. Nečudo, veď niektorým šľachtiteľom sa nepodarí za celý život priviesť na svet ani jednu novú odrodu. Kým ona ich má zaregistrovaných už desať a ďalších 14, medzi nimi napríklad Hron, Rimava, Rudava či Breslava a Sauvignon Super, čaká na uznanie v krátkom čase.

Profesor Malík je rešpektovaný medzinárodný hodnotiteľ i autor kníh a stoviek odborných aj populárnych článkov o víne. Čitatelia denníka Pravda si jeho stĺpčeky môžu prečítať každý piatok v prílohe Recepty alebo mesačníku Varecha. Denník Pravda spolu s Malíkom pripravuje aj pravidelné spotrebiteľské testy slovenských vín. Výsledky týchto degustácií uverejňujeme v posledný piatok v mesiaci v magazíne Varecha. Najbližší test – Rizlingov rýnskych – uverejníme v piatok 17. decembra.

Jozef Sedlák je dlhoročný odborný redaktor denníka Pravda. Venuje sa poľnohospodárstvu a potravinárstvu. Je autorom stoviek článkov, rozhovorov, portrétov a reportáží. Pre čitateľov Pravdy pripravuje aj mimoriadne magazíny Víno a už spomínanú spotrebiteľskú degustáciu. Je tiež autorom životopisných portrétov najúspešnejších slovenských vinárov v knihe 100 najlepších slovenských vín.

„S článkami, kritickými názormi a závermi pána Sedláka v Pravde nie vždy súhlasíme. Nič to však nemení na tom, že urobil veľmi veľa pre popularizáciu slovenského vinohradníctva a vinárstva,“ povedal prezident Zväzu výrobcov vína a hrozna na Slovensku Ľubomír Vitek.

Vinárstvom roka sa stalo Víno Mrva&Stanko z Trnavy, ktoré vlani získalo titul šampióna za ružový Cabernet Sauvignon na svetovej výstave vín v Paríži.

debata chyba