Smer podá sťažnosť na ústavný súd, fotenie vraj bráni hlasovať tajne

Najsilnejšia parlamentná strana Smer avizuje sťažnosť na Ústavný súd pre priebeh tajnej voľby generálneho prokurátora. Oznámil to predseda strany Robert Fico. Dôvodom tohto kroku je postup poslancov SaS, ktorí si počas novembrovej voľby fotili na svoje telefóny vyplnený hlasovací lístok ako dôkaz, že dodržujú dohody a zároveň to chcú urobiť pri štvrtkovej (2.12.) novej voľbe opäť.

01.12.2010 11:19
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (45)

Fico je presvedčený, že členovia strany Richarda Sulíka týmto krokom hrubo porušujú Ústavu SR, a to najmä ustanovenie, že poslanec vykonáva svoj mandát slobodne a nie je viazaný príkazmi. „Prekvapilo nás, že sa opäť oficiálne niektorí predstavitelia vyjadrili, že si budú znovu fotiť hlasovací lístok vrátane poslaneckého preukazu ako potvrdenie, že splnili príkaz vedenia strany vo veci voľby generálneho prokurátora,“ povedal Fico.

Voľbu chcú odložiť

Preto poslanci Smeru podajú ústavnú sťažnosť. „V nej budeme tvrdiť, že boli porušené práva poslancov na slobodný výkon mandátu,“ avizoval expremiér. Súdu navyše navrhnú, aby túto vec považoval za naliehavú a aby sa neriadil poradím, teda odložil iné veci a riešil túto. „Budeme navrhovať, aby ÚS rozhodol o dočasnom opatrení a odložení voľby generálneho prokurátora dovtedy, kým nebude rozhodnuté, či došlo alebo nedošlo k porušeniu ústavných práv poslancov,“ uviedol.

V stredu popoludní zároveň Smer požiada predsedu NR SR Richarda Sulíka (SaS) o zvolanie poslaneckého grémia a bude žiadať, aby sa voľba do rozhodnutia ÚS nekonala. „Ak to nebude možné dosiahnuť, budeme trvať na osobitných opatreniach. Napr. v hlasovacej miestnosti bude len jeden poslanec a skrutátor bude garantovať, že poslanec si voľbu nefotí,“ pripustil. Smer má totiž informácie, že koalícia chystá pred štvrtkovou (2.12.) tajnou voľbou „brutálne kontrolné mechanizmy“ spočívajúce aj v tom, že dvaja poslanci budú sprevádzať tretieho, aby videli, ako hlasoval.

„Ak ani toto nedosiahneme a vo štvrtok prebehne tajná voľba aj s týmito kontrolami, tak bude veľká hrozba, že ju ÚS vyhlási za protiústavnú. Ak pán Sulík neurobí potrebné opatrenia, tak musia rátať s tým, že voľba nebude platná,“ varoval Fico.

Na otázku, prečo Smer neprišiel s ústavnou sťažnosťou hneď po incidente s fotografovaním, ale až pred novou voľbou, Fico odvetil, že vtedy nebol zvolený žiadny kandidát. Zároveň vylúčil, že by za krokmi jeho strany boli obavy, že zvíťazí nominant koalície Jozef Čentéš. „Nám je jedno, kto bude zvolený, my len chceme, aby bola voľba tajná,“ dodal s tým, že ak voľba prebehne v poriadku, ústavnú sťažnosť Smer stiahne.

Tento krok najsilnejšej strany nie je jediný. Poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer) už skôr navrhla voči Sulíkovi disciplinárne konanie na Ústavnoprávnom výbore NR SR.

Šéf SaS viackrát zdôraznil, že jeho poslanci konali dobrovoľne a nie na príkaz. Navyše, ako zdôraznil Juraj Droba (SaS), princíp tajnosti voľby podľa neho porušený nebol. „Ten dáva možnosť tajnej voľby, nie povinnosť. Ja osobne som chcel mať zdokumentovanú svoju voľbu pre prípad, ak by u našich voličov vznikli nejaké pochybnosti, koho volili poslanci SaS,“ vysvetlil pred časom.

45 debata chyba