Poslancov zaskočil plat šéfa RTS. Zdá sa im privysoký

Vyše 6 700 eur mesačne má zarábať budúci šéf Rozhlasu a televízie Slovenska. Plat, ktorý mu prisudzuje zákon, je vyšší ako mzda poslanca, ministra či generálneho prokurátora. Zatiaľ čo mediálni odborníci to považujú za správne, poslancom sa plat generálneho riaditeľa RTS nepáči. Jeho zníženie malou novelou nevylúčili ani tí, ktorí deň predtým za zákon o RTS hlasovali.

02.12.2010 07:43
Daniel Krajcer Foto:
Minister kultúry Daniel Krajcer pôvodne navrhoval plat riaditeľovi RTS ako sedemnásobok priemernej mzdy. Aj zvýšenie na deväťnásobok bolo údajne jeho iniciatívou.
debata (198)

Poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý priznáva, že v čase, keď vláda šetrí a ohlasuje znižovanie platov nielen ústavných činiteľov, ale aj štátnych manažérov, mal s takouto výškou platu problém. „Pýtali sme sa na to,“ povedal Beblavý. Za zákon nehlasoval, dôvodom však bolo nedodržanie dohôd pri hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch koalície. „Cítil som sa neférovým spôsobom tlačený do hlasovania za ten zákon,“ vysvetlil.

Väčšina jeho kolegov však napokon „ctila“ koaličnú dohodu a zákon podporila.

Koaličným pozmeňujúcim návrhom sa stanovil aj plat budúceho riaditeľa RTS. Minister kultúry Daniel Krajcer pôvodne navrhoval plat ako sedemnásobok priemernej mzdy aj zvýšenie na deväťnásobok bolo údajne jeho iniciatívou. Návrh predložila poslankyňa za SaS Jana Kiššová.

Ivan Štefanec z SDKÚ hovorí, že nevedel, za čo hlasuje. Dôveroval koaličnému partnerovi. „My sme sa to dozvedeli až neskoro, išlo to cez pozmeňujúce návrhy, v tom pôvodnom návrhu to nebolo,“ povedal.

Štefanec mieni problém riaditeľského platu nadniesť v koalícii. „Považujem to za nevhodný návrh a budeme o tom diskutovať. Bolo to urobené na poslednú chvíľu,“ dodal. Nevylučuje, že sa plat nového šéfa RTS zníži ešte skôr, ako sa ujme funkcie. „Všetko je otvorené. Plat je možné znížiť malou novelou.“

S výškou platu nesúhlasí ani poslanec za KDH Pavol Abrhan, ktorý zastupoval hnutie na rokovaniach o RTS s ministrom Krajcerom. Iniciatíva SaS zvýšiť navrhovaný plat ho prekvapila aj preto, že jej predseda presadzuje zníženie platov poslancov a ostatných ústavných činiteľov. „Tu je zjavný rozpor,“ hovorí.

„Ja som za to, aby boli špičkoví manažéri aj dobre platení, ale toto sa mi zdalo neproporcionálne aj k platu riaditeľov takých významných inštitúcií, ako je Sociálna poisťovňa, Daňový úrad a iných najvýznamnejších verejných inštitúcií. Preto sa mi to zdalo neprimerané,“ dodal Miroslav Beblavý.

Odborníci hodnotia stanovenie takejto výšky platu pre budúceho šéfa verejnoprávnej megainštitúcie ako správny krok – ak bude pracovať dobre. „Vzhľadom na rozsah úlohy a veľkosť organizácie je primeraný,“ povedal bývalý šéf Rady STV Miroslav Kollár. Niekdajší riaditeľ STV Richard Rybníček súhlasí, že riaditeľ si takýto plat zaslúži. Musí to však byť dobrý manažér. Podľa neho by túto úlohu zvládla súčasná šéfka rozhlasu Miloslava Zemková alebo jeho niekdajší spolupracovníci z STV, v prvom rade Marcel Para. Zemková bude s najväčšou pravdepodobnosťou riadiť RTS do zvolenia nového šéfa, či bude sama kandidovať, neoznámila.

V súčasnosti zarábajú riaditelia rozhlasu a televízie dvojnásobok platu poslanca Národnej rady, ktorý je trojnásobkom priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Miloslava Zemková a Štefan Nižňanský tak dostávajú šesťkrát toľko, ako podľa Štatistického úradu zarobil v minulom roku priemerný Slovák.

budúci riaditeľ RTS –

terajší riaditeľ STV a SRo -
šéf Sociálnej poisťovne -
generálny prokurátor -
poslanec –

198 debata chyba