Sulík si lístok v tajnej voľbe odfotí znovu

Voľba generálneho prokurátora, ktorú si vo štvrtok poslanci po neúspešnom pokuse spred mesiaca zopakujú, bude mať dohru na Ústavnom súde. Chce ju totiž napadnúť Smer. Predseda najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico podanie na Ústavný súd zdôvodnil tým, že poslanci SaS si znovu chcú fotiť, ako hlasovali, hoci je voľba tajná.

02.12.2010 08:43
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a šéf SaS Richard Sulík
debata (9)

Smer zároveň požiada Ústavný súd, aby voľbu pozastavil, až kým nerozhodne, či boli porušené ústavné práva poslancov.

„Považujeme takéto správanie za porušenie jedného zo základných ustanovení ústavy, ktorá hovorí, že poslanec vykonáva mandát slobodne a nie je viazaný žiadnymi príkazmi,“ vyhlásil Fico. Šéf parlamentu Richard Sulík rozhodnutie Smeru privítal. „Bude dobré, keď Ústavný súd rozhodne, aby sme do budúcna vedeli, či to je, alebo nie je v súlade s ústavou,“ vyhlásil Sulík.

Smer tvrdí, že koalícia pripravuje pre svojich poslancov pri dnešnej voľbe „úplne brutálne kontrolné mechanizmy“. Podľa Fica sa majú koaliční poslanci navzájom kontrolovať, či presne vyplnia hlasovací lístok tak, ako od nich očakáva strana. „Niektorí poslanci sa vyjadrili, že si budú znovu fotiť hlasovací lístok vrátane poslaneckého preukazu ako potvrdenie, že splnili príkaz vedenia strany,“ povedal Fico.

Sulík s Ficovými argumentmi nesúhlasí. „Tajná voľba je právo, nie povinnosť. Ja som nikoho nenútil, aby si fotil svoj lístok. Skrátka, poslanci sa tak rozhodli. Ja som sa tiež tak rozhodol a spravím to opäť,“ reagoval Sulík. Predseda ústavnoprávneho výboru Radoslav Procházka (KDH) tvrdí, že poslanci KDH budú všetci hlasovať za koaličného kandidáta. „Žiadne príkazy, ako máme hlasovať, sme nedostali,“ dodal.

K voľbe včera rokovalo poslanecké grémium, na ktorom Smer žiadal voľbu odložiť. S tým však Sulík nesúhlasil. Poslanci tak dnes budú vyberať medzi kandidátom koalície Jozefom Čentéšom a súčasným generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Premiérka Iveta Radičová už pred mesiacom pri prvej voľbe avizovala, že v prípade zvolenia Trnku podá demisiu.

Na zvolenie generálneho prokurátora treba nadpolovičnú väčšinu prítomných.

9 debata chyba