O prokurátorovi sa bude hlasovať v utorok, rozhodol napokon Sulík

Predseda parlamentu Richard Sulík informoval po zasadnutí poslaneckého grémia novinárov, že hlasovanie o voľbe generálneho prokurátora si poslanci zopakujú v utorok. Vyvrátil tak pôvodnú dohodu koaličných lídrov, podľa ktorej sa malo hlasovať ešte vo štvrtok večer.

02.12.2010 16:39 , aktualizované: 18:07
Mikuláš Dzurinda Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda oznámil, že ešte vo štvrtok večer sa bude konať ďalšie hlasovanie o generálnom prokurátorovi. Podľa neho nezvolia nikoho. Túto informáciu vyvrátil predseda parlamentu Richard Sulík a voľbu presunul na utorok.
debata (88)

Podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu malo byť večerné hlasovanie opäť tajné a nemal v ňom byť zvolený nikto.

„Poslanci vládnej koalície sa zariadia tak, že nebude zvolený nikto. V najbližších dňoch sa dohodneme na novej voľbe. Za SDKÚ chcem povedať, že budeme presadzovať, aby došlo k zmene volebného poriadku, aby bola voľba generálneho prokurátora verejná,“ vyhlásil pred Sulíkovým definitívnym rozhodnutím Dzurinda, ktorý trvá na tom, že poslanci za SDKÚ pri hlasovaní dodržali koaličnú dohodu a podporili Jozefa Čentéša. Zároveň potvrdil, že strana je s týmto nominantom spokojná.

„Nie som šťastný z tej situácie, ako sa to vyvinulo,“ priznal Sulík. Či budú poslanci voliť generálneho prokurátora tajne alebo napokon verejne, ako pripúšťal Dzurinda, zatiaľ komentovať nechcel. „Na to je teraz priskoro. Urobíme druhé kolo a potom uvidíme,“ avizoval.

V pondelok zasadne Koaličná rada

Na pondelok zvolala premiérka Iveta Radičová Koaličnú radu. Uvádza sa to v stanovisku predsedníčky vlády k voľbe generálneho prokurátora, ktoré poskytol Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Na Koaličnej rade majú predstavitelia SDKÚ, SaS, KDH a strany Most-Híd prerokovať rôzne návrhy ďalšieho postupu, o ktorých vo štvrtok diskutovali predsedovia strán a predsedovia poslaneckých klubov.

„Stanovisko predsedníčky vlády SR Ivety Radičovej k voľbe generálneho prokurátora je dlhodobo známe a nemenné. Predsedníčku vlády SR mrzí, že sa poslancom koalície nepodarilo zvoliť za generálneho prokurátora spoločného kandidáta, na ktorom sa dohodli koaličné strany,“ uviedol vládny zdroj.

Koaliční lídri sa zišli na pôde parlamentu pre neúspešné prvé kolo voľby, ktoré sa uskutočnilo predpoludním. Z výsledkov hlasovania je totiž zrejmé, že viacero koaličných poslancov nedodržalo dohodu podporiť spoločného nominanta Jozefa Čentéša. Preto aj KDH vyhlásilo, že bude presadzovať verejnú voľbu generálneho prokurátora.

SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd mali počas tajnej voľby prítomných všetkých 79 poslancov, no Čentéš získal len 73 hlasov zo 149 prítomných. Na druhej strane opozícia mala zastúpenie v podobe 70 zákonodarcov (chýbal len Ján Mikolaj z SNS) a napriek tomu kandidát Dobroslav Trnka dostal 74 hlasov, teda na zvolenie mu chýbal jediný. Dva hlasy boli neplatné.

88 debata chyba