Fico: Odtajnenie voľby prokurátora nikdy nepodporíme

Smer nebude nikdy súhlasiť s individuálnymi ani s "takzvanými systémovými" zmenami, ktoré by viedli k zmene tajnej na verejnú voľbu. Uviedol to predseda najsilnejšej opozičnej strany Robert Fico.

03.12.2010 11:35 , aktualizované: 15:09
Fico, Paška Foto:
Predseda Smeru Robert Fico (vpravo) a podpredseda Pavol Paška
debata (48)

„Smer s úžasom pozerá na to, čo začali produkovať predstavitelia vládnej koalície po tom, čo preukázali absolútnu neschopnosť dohodnúť sa pri voľbe generálneho prokurátora,“ povedal. Fica mrzí, že spôsob zmeny voľby prokurátora je založený na tom, že sa koalícia nevie dohovoriť. „Tam je taký chaos, keby ste ich počuli na chodbách, ako si nadávajú krížom-krážom. To je neuveriteľné, aká neúcta je medzi nimi,“ vyhlásil.

Šéf Smeru odmieta návrh na systémovú zmenu – odtajniť nielen voľbu generálneho prokurátora, ale akúkoľvek tajnú voľbu v NR SR. Nepamätá sa však, že by toto bolo cieľom vládnej koalície predtým, ako nastali problémy so zvolením nového šéfa prokuratúry.

Podľa jeho slov to celé smeruje k tomu, že sa bude o personálnych otázkach hlasovať verejne, zdvihnutím ruky, ako tomu bolo po revolúcii v roku 1989. „Tak toto chcú naši demokrati, naši moralisti, ktorí hovoria, my sme lepší, krajší, slušnejší, my vám to teraz ukážeme,“ pýta sa Fico. Tvrdí, že sa končí éra, keď táto vláda o sebe vyhlasovala, že je lepšia ako ktorákoľvek predtým. „Táto vláda už nemá právo povedať, že je slušnejšia a demokratickejšia,“ poznamenal.

Smer žiada predsedu parlamentu, aby pri opakovanej voľbe generálneho prokurátora na budúci utorok zabezpečil riadny výkon tajnej voľby poslanca a aby do nej nikto nezasahoval. Upozornil, že ak by sa situácia vyvíjala naďalej protiprávne, Ústavný súd SR môže o pár mesiacov vyniesť verdikt, že takto zvolený prokurátor bol do funkcie ustanovený v rozpore s Ústavou SR. „Bude to mať ďalekosiahle následky na výkon práce generálnej prokuratúry,“ do­dal.

Tajná voľba bola nedemokratická, tvrdí Paška

Tajné voľby generálneho prokurátora SR sťažnosťou na Ústavnom súde SR napadla skupina poslancov za stranu Smer.

Sťažnosť do podateľne Ústavného súdu SR doručil Pavol Paška. Ako uviedol, sťažnosťou žiadajú ÚS, aby rozhodol, že počas tajných volieb nemožno nijakým spôsobom dokumentovať hlasovanie poslancov parlamentu, pretože sa tým porušuje základné právo zaručené v Ústave.

„Podali sme sťažnosť na porušenie základných práv a slobôd a žiadame, aby ústavný súd konštatoval, že boli porušené základné práva a slobody poslancov NR SR zaručené ústavou tým, že voľba generálneho prokurátora prebiehala tak, ako prebiehala. Zároveň žiadame ústavný súd, aby zaviazal Národnú radu SR, aby každá ďalšia voľba generálneho prokurátora bola dôsledne tajná a aby boli vytvorené podmienky tak, aby nedochádzalo k rôznym fotodokumentáciám a iným spôsobom obmedzovania individuálneho slobodného výkonu poslaneckého mandátu. Vzhľadom na to, že ide o naliehavú vec, žiadame ÚS, aby o tejto sťažnosti rozhodoval prednostne,“ uviedol Paška.

Doložil, že tajná voľba generálneho prokurátora bola manipulovaná nedemokratickým spôsobom.„Bolo to niečo tak nedemokratické, čo sme ešte v národnej rade nezažili,“ povedal. Paška nepochybuje, že ústavný súd vyhovie sťažnosti a nálezom zabezpečí jasné pravidlá pre tajné voľby tak, že sa podobná fraška pri tajných voľbách nebude opakovať.

Ako uviedla hovorkyňa Ústavného súdu SR Anna Pančurová, sťažnosť bola riadne zaevidovaná v podateľni. „Ústavný súd s týmto podaním naloží rovnako ako so všetkými ostatnými podaniami. Pri najbližšom rozdeľovaní došlých podaní bude táto sťažnosť pridelená sudcovi spravodajcovi,“ povedala Pančurová. Najbližšie neverejné zasadanie pléna ÚS, na ktorom sa prideľujú podania sudcom spravodajcom, by malo byť na budúci týždeň v stredu. Opakované tajné voľby generálneho prokurátora sa majú konať v utorok na budúci týždeň.

48 debata chyba