Hrušovský: V takejto nedôvere sa nedá spravovať krajina

Podpredseda parlamentu a šéf poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský je situáciou v koalícii sklamaný. Za hlasovanie svojich pri tajnej voľbe generálneho prokurátora ručí a tvrdí: V takejto nedôvere koalícia nemôže fungovať.

04.12.2010 09:45
Pavol Hrušovský Foto:
Podpredseda parlamentu Pavol Hrušovský
debata (13)

Aká hlboká je súčasná koaličná kríza?
Nenazýval by som tento stav krízou, ale hlbokým stavom nedôvery. Tak by som plným menom nazval vzťahy medzi koaličnými poslancami.

Šiesti poslanci vládnej koalície nehlasovali za koaličného kandidáta na generálneho prokurátora, pričom najmenej štyria dali hlas nominantovi opozície Dobroslavovi Trnkovi. Nenaznačuje to, že niekto má záujem, aby padla premiérka?
Nepoznám dôvody a motív ich konania, preto nechcem špekulovať. Buď si niekto z nich neželá, aby táto vláda pokračovala ďalej, alebo sú iné dôvody pre voľbu generálneho prokurátora.

Politológovia hovoria, že zlyhať mohli poslanci KDH tak, ako keď nehlasovali za spotrebnú daň z piva.
Absolútne vylučujem takéto obvinenia a konštrukcie. Neviem, z čoho názory politológov vychádzajú. My sme jasne formulovali naše postoje k voľbe generálneho prokurátora od začiatku – možno ako jediní a prví. Za tým si stojím a viem to obhájiť.

Aj poslanci KDH hovoria, že to boli poslanci Mostu, prípadne SDKÚ. Ako sa to dá vyriešiť?
Nie som vyšetrovateľ, aby som bez dôkazov mohol si dovoliť vyjadriť názor len na základe domnienky alebo podozrenia. Ak ma niečo najviac znepokojuje, je to nedôvera. V atmosfére nedôvery nemôžete dobre spravovať krajinu. Musíme v prvom rade ani nie tak odhaliť zradcov, ako vrátiť tejto koalícii dôveru. Ak sa nám to nepodarí a za nejakého tlaku alebo iných okolností zvolíme generálneho prokurátora, ale neodstránime nedôveru, tak nevyriešime problém.

Ako chcete vyriešiť problém s generálnym prokurátorom?
Zvoliť toho, na ktorom sme sa dohodli tak, že poslanci si uvedomia, že sa nemôžeme navzájom klamať. Pri normálnej, štandardnej voľbe, ktorá zodpovedá štandardom tajnosti.

Ustupujete od verejnej voľby? S tou myšlienkou ste po nezvolení prokurátora prišli práve vy.
V rýchlosti, aj pod dojmom istej emócie, ktorá bola daná tým prekvapujúcim výsledkom hlasovania, všetci hľadáme nejaké alternatívy. Niekedy ich vyslovíme možno predčasne. Ale takéto možnosti sú. Ja ako právnik sa musím zamýšľať aj nad dôsledkami takejto zmeny. Mne v prvom rade záleží na tom, aby voľba generálneho prokurátora prebehla čistým, zákonným spôsobom tak, že ju nikto nebude môcť na žiadnom inom ústavnom orgáne napadnúť.

13 debata chyba