Fico: Ak nebude hlasovanie tajné, využijeme právo na odpor

Predseda opozičného Smeru Robert Fico sa obrátil na premiérku Ivetu Radičovú (SDKÚ) so žiadosťou nerozdeľovať kandidátov na post generálneho prokurátora na princípe "Ábel a Kain".

05.12.2010 13:27
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico na mimoriadnej tlačovej konferencii o tajnej voľbe genrálneho prokurátora.
debata (224)

„Nie je možné vytvárať z jedného kandidáta za pomoci médií obraz, že je čímsi, čo neznesie žiadna demokratická spoločnosť, a z druhého kandidáta vytvárať obraz, že má byť vykúpením,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Fico s dôvetkom, že premiérka sa takýmto spôsobom prakticky „vyhráža a vydiera poslancov Národnej rady SR“.

V súvislosti s utorkovou voľbou generálneho prokurátora predseda najväčšej parlamentnej strany postavil svoje výčitky na troch bodoch. Strana je pripravená využiť právne možnosti 32. článku Ústavy SR o práve postaviť sa na odpor voči každému, kto odstraňuje demokratický poriadok, v prípade, ak dôjde k opätovnému porušovaniu princípu tajnej voľby.

„Ak opäť budeme vidieť fotografovanie, dvojičky, vynášanie lístkov alebo niečo podobné, tak v takom okamihu má právo poslanecký klub strany Smer urobiť obštrukčné kroky,“ zdôraznil. Zároveň upozornil na nebezpečenstvo, ktoré z takejto voľby vyplýva. „Naša ústavnoprávna sťažnosť môže byť úspešná. A zoberte si, že bude zvolený generálny prokurátor takýmto podvodným, nedemokratickým spôsobom, päť mesiacov bude rozhodovať o nejakých veciach a zrazu povie Ústavný súd, že voľba nebola v poriadku, zruší voľbu Národnej rady SR a Národná rada bude voliť ešte raz,“ uviedol podpredseda parlamentu.

V prípade, že pri hlasovaní o dôvere vláde, ktoré by mohlo podľa niektorých informácií v utorok prebehnúť súčasne s voľbou generálneho prokurátora (GP), nebudú porušené zásady o tajnom hlasovaní, je Smer podľa jeho predsedu pripravený túto iniciatívu podporiť. Podpredseda NR SR sa však obáva, že táto zásada porušená bude. „Nielen, že spoja tajnú voľbu s dôverou vláde, ale súčasne rozdelia hlasovacie lístky. Jeden bude červený, druhý modrý. Červený lístok s Dobroslavom Trnkom sa bude musieť vyniesť von, bude sa musieť ukázať predsedom poslaneckých klubov. Modré lístky sa hádžu do urny,“ načrtol.

Bývalý predseda vlády taktiež vyhlásil, že odmieta zámer niektorých koaličných poslancov zmeniť mechanizmus voľby GP z tajnej na verejnú. Podľa neho je toto systém voľby, ktorý fungoval do roku 1989. „Akékoľvek pokusy o zmenu tajnej voľby na voľbu verejnú budeme považovať za znásilňovanie zákona v mene moci,“ vyhlásil.

Predsedu Smeru-SD tiež prekvapuje, že premiérka, ktorá „sa vyhlasuje za najväčšiu demokratku na svete“, sa doteraz k porušeniu tajnej voľby GP nevyjadrila. „Čo na tom je, že skupina poslancov má iný názor na GP, veď to nie je stádo oviec, ktorému sa dá pokyn a všetci budú rovnako hlasovať, lebo to tak chce pani Radičová, ktorej sa trasie stolička pod zadkom,“ vysvetlil.

224 debata chyba