Radičová nechápe štyri hlasy za Trnku, nevylúčila, že sú z SDKÚ

Je nepravdepodobné, že by koalícia v súčasnom zložení pokračovala aj po prípadnej demisii predsedníčky vlády. Uviedla to premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. "Nemôže byť v rovnakej podobe. Ak sa nezhodne na zásadných veciach, ktoré vládna koalícia prisľúbila občanom, ku ktorým sa zaviazala, prečo dostala dôveru, tak už by v tomto pokračovať nemohla," konštatovala.

05.12.2010 14:55 , aktualizované: 15:17
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (200)

Podpredsedníčka SDKÚ sa skôr domnieva, že pravdepodobnejšia je nová koalícia, ktorá bude zložená zo súčasných koaličných strán a Smeru. Zároveň však vylúčila, že by jedným z týchto koaličných subjektov mohla byť SDKÚ, ktorá akúkoľvek spoluprácu so stranou Roberta Fica vylúčila počas svojho snemu.

Rozhodnutie šiestich poslancov koalície počas prvého kola voľby podporiť kandidatúru Dobroslava Trnku, ktorého nominoval Mojmír Mamojka (Smer), označila za nepochopiteľné. „Najprv hlasovali za programové vyhlásenie vlády, ktoré takúto zmenu obsahuje. Zároveň dvakrát po sebe, v súlade so svojím svedomím, nezvolili a nedávali hlas pánovi Trnkovi. Prešli dva týždne a musím konštatovať istú zmenu v ich svedomí,“ povedala.

Medzi motívmi, ktoré viedli koaličných poslancov k tomuto kroku, uviedla predsedníčka vlády aj posilnenie jej pozície v rebríčku dôvery či napĺňanie niektorých bodov programu vlády. Zároveň ani raz jednoznačne nevylúčila, že by títo poslanci mohli pochádzať z SDKÚ. „Sú to ľudia naprieč politickým spektrom,“ konštatovala Radičová na otázku moderátorky, či môže na poste premiérky prekážať aj niekomu vo vlastnej politickej strane.

Radičová cíti pred utorkovou voľbou neistotu

Predsedníčka vlády, ktorá je vo svojej funkcii menej ako pol roka, si nie je istá, že zotrvá na svojom poste aj po utorkovej voľbe generálneho prokurátora. Napriek tomu od prísľubu demisie v prípade, že nebude zvolený kandidát koalície na post generálneho prokurátora, odstúpiť neplánuje. „Ja nechcem patriť k politikom, ktorí sa k niečomu zaviazali a o štyri roky budú konštatovať: ‚No viete, nepodarilo sa, lebo poslanci neurobili zmenu v dôležitých inštitúciách‘,“ podčiarkla Radičová s tým, že kandidatúru súčasného gene­rálneho prokurátora Do­broslava Trnku nepodporuje kvôli nespokojnosti občanov, ktorú podľa jej slov vyjadrujú v súvislosti s nedoriešenými kauzami.

Na margo spôsobu voľby prokurátora premiérka uviedla, že chce, aby v utorok prebehli „regulárne a štandardne“. Či podporí avizovanú zmenu voľby z tajnej na verejnú, však nevedela povedať. „Pravdou zostáva, že tajná voľba v tej podobe, ako ju dnes máme, nevedie k zvoleniu nového generálneho prokurátora. Ale to neznamená, že jediná zmena, ktorá sa ponúka, je zamyslieť sa nad samotnou voľbou. Ja zásadne odmietam, aby sa menili pravidlá hry počas hry,“ vyhlásila s dôvetkom, že by voľba mala mať predovšetkým takú podobu, ktorú nebude môcť spochybniť Ústavný súd SR.

Demaskujte sa, vyzval Kollár z SaS tých, čo dali hlas Trnkovi

Predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár sa domnieva, že v záujme udržania súčasnej koalície by sa mali demaskovať" tí šiesti poslanci, ktorí pri opakovanej voľbe generálneho prokurátora nepodporili koaličného kandidáta. Ako uviedol v diskusnej relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12, bolo by to dobré urobiť kvôli tomu, aby koalícia nezotrvávala v súčasnej agónii celé štyri roky.

Buď sú títo poslanci podplatení, buď sú za tým veľké peniaze, sú vydieraní alebo vydierateľní, alebo sa jednoducho rozhodli povaliť vládu Ivety Radičovej," zamyslel sa Kollár nad motívmi, ktoré ich viedli k uvedenému hlasovaniu. Ak podľa neho platili len prvé dve hypotézy, považoval by to za najväčšiu a „smrteľnú ranu“ demokracii na Slovensku. Či by sa mala spojiť nová voľba šéfa prokurátorov s hlasovaním o dôvere vláde, by predseda klubu SaS nechal na posúdení Koaličnej rady, ktorá sa zíde v pondelok 6. decembra.

Podľa slov podpredsedu Smeru a poslanca Petra Kažimíra to, čo terajšia vládna koalícia pred verejnosťou predvádza, by mohlo viesť ku skráteniu volebného obdobia alebo k rekonštrukcii vlády. Ukazuje sa, že „šesťuholník čudných ľudí“ nie je zárukou stabilnej vlády a súčasná atmosféra nie je pre najsilnejšiu opozičnú stranu žiadnym potešením, konštatoval.

200 debata chyba