Horský: Bol to premyslený odstrel premiérky jednou ranou

Udalosti okolo neúspešnej voľby generálneho prokurátora sú podľa politológa Michala Horského "kauzou tichého odvolávania premiérky".

06.12.2010 07:18
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata (106)

O čo ide v týchto dňoch? Neschopnosť politikov vládnej koalície zvoliť generálneho prokurátora a krízu dôvery, alebo je za tým ešte niečo viac?
Po neúspešných volebných kolách a nespočetných vyjadreniach politikov možno poskladať istý obraz o tom, čo sa deje na našej politickej scéne. Posledné neúspešné kolo voľby zrejme už nebolo o voľbe generálneho prokurátora, ale o dobre pripravenom, aj keď neúspešnom pokuse o politický atentát na premiérku Ivetu Radičovú.

Prečo si to myslíte?
Mala to byť reakcia na spôsob vládnutia vládnej koalície v posledných mesiacoch, ale aj na neuvážené vyhlásenie premiérky, ktorá vlastnú stoličku a osud celej vládnej koalície spojila so zvolením či nezvolením jedného významného činiteľa štátu.

Niektorí čelní predstavitelia koalície šesticu poslancov, ktorí nehlasovali za kandidáta koalície, označili za judášov a zradcov.
Sú aj nelogickejšie vyjadrenia významných vládnych politikov. Napríklad o tom, že by uprostred voľby bolo možné meniť volebné pravidlá a zabezpečiť odtajnenie voľby. Ak takéto návrhy predkladajú, tak je to buď totálne právne bezvedomie, alebo aby sme zostali pri biblických príkladoch, umývanie si rúk nie Judáša, ale Piláta Pontského.

Predsa len, bolo konanie šestice koaličných poslancov adekvátne?
Opozičný kandidát Dobroslav Trnka vo štvrtok nebol zvolený pravdepodobne iba náhodou. Áno, vzhľadom na chyby, ktorých sa dopúšťa vládna koalícia, ale aj premiérka. Mohli vysloviť názor prevažujúcej časti niektorého z poslaneckých klubov. V každom prípade to bolo legitímne. A nenazýval by som ich judášmi. Špekulácie o vydierateľnosti osôb sú v tomto prípade dosť málo pravdepodobné.

Aký mali plán, ak rozohrali takúto hru?
Zrejme išlo o celkom premyslený odstrel premiérky jednou ranou. Keby bol zvolený Dobroslav Trnka za generálneho prokurátora, nemala by inú možnosť, ako sama odstúpiť a celá republika by iba žasla, prečo opätovne z politickej špičky odchádza najpopulárnejší politik Slovenska.

Komu by to nahrávalo?
Predovšetkým tým, ktorí sa usilujú o skrátenie politického života najpopulárnejšieho politika na Slovensku. Slúžilo by to tým, ktorí sa chcú dostať k vládnej moci. Slúžilo by to aj tým, ktorí veria, že sa udržia, či už v zrekonštruovanej, alebo novej vládnej koalícii.

Mikuláš Dzurinda pred pár týždňami na kongrese SDKÚ vyhlásil, že do vlády zo Smerom v nijakom prípade nepôjdu a negatívne sa proti Smeru v sobotu na sneme KDH vymedzil aj líder kresťanských demokratov Ján Figeľ. Nie sú tieto dve strany mimo takejto hry?
A vy sa domnievate, že v možnej novej vládnej koalícii môže byť Most-Híd so svojou súčasťou OKS, alebo si myslíte, že dnešné opozičné strany by v akejkoľvek podobe akceptovali SaS, jej predsedu a Obyčajných ľudí? Zatiaľ je ešte predčasné hovoriť, ako to dopadne.

Ak by bol predsa len zajtra za generálneho prokurátora zvolený Dobroslav Trnka?
Neverím, že bude zvolený. Nech už Koaličná rada rozhodne tak či onak. Kauza voľby generálneho prokurátora, ktorá sa postupne premenila na kauzu tichého odvolávania premiérky, sa ešte pár týždňov s nami povlečie. Ukáže sa, či takýmto spôsobom môže vláda vládnuť a uskutočňovať akcieschopnú politiku, alebo bude vládna moc iba spočívať v rukách Koaličnej rady bez efektivity. Takže nepredpokladám rýchly koniec, pretože výstrel zo zálohy sa minul cieľa.

Prečo to potrvá?
Všetci zainteresovaní majú rešpekt a úctu pred voličom, ale aj isté obavy z väčšinovej podpory obyvateľstva Ivety Radičovej. Už dávno je zrejme, že ju nominovala, ale vo funkcii neochraňuje vlastná strana. Dnes sú koaliční partneri v podpore premiérky dosť rozviklaní, a tak jej ostáva iba podpora občanov. Ako dlho tento stav môže vydržať, je len ťažko predvídať.

106 debata chyba