Koalícia tajnú voľbu generálneho prokurátora zablokuje

Vládna koalícia sa dohodla, že v utorok zablokuje druhé kolo tajnej voľby generálneho prokurátora a pristúpi k tretej voľbe, ktorá už bude verejná.

06.12.2010 10:58 , aktualizované: 13:35
bugár, dzurinda, radičová, figeľ, sulík, koalícia Foto:
Zľava predseda Most-Híd Béla Bugár, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, premiérka Iveta Radičová, predseda KDH Ján Figeľ a predseda SaS Richard Sulík po rokovaní Koaličnej rady.
debata (770)

Vyhlásil to preseda parlamentu a predseda SaS Richard Sulík na tlačovej besede po rokovaní Koaličnej rady, na ktorej sa zúčastnil spolu s lídrami ostatných koaličných strán.  „Ako štvorčlenná koalícia sme sa dohodli, že druhé kolo tajnej voľby zablokujeme a po zmene ďalších zákonov pristúpime k tretej voľbe prokurátora.“ 

Zákony sa zmenia tak, aby väčšina tajných volieb v parlamente bola v budúcnosti verejná. Až potom dôjde k tretej voľbe, v ktorej by mal byť spoločným kandidátom naďalej Jozef Čentéš.

„Ľudia, ktorí nás volili, majú nárok na to, aby vedeli, koho volia a ako hlasujú ich poslanci. Pri všetkých ostatných zákonoch, kde ide o miliardy eur alebo sa rozhoduje o ľuďoch, sú hlasovania odtajnené,“ zdôraznil Sulík. Pripustil, že nová voľba môže byť aj neskôr ako začiatkom februára budúceho roka, kedy končí funkčné obdobie súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku.

Sulík bude pri utorkovej obštrukcii postupovať tak, že si vyzdvihne hlasovací lístok, aby dvihol kvórum a následne s ním „vypochoduje“ von. „Ktoríkoľvek poslanci môžu položiť túto vládu, ale nech sa k tomu postavia a priznajú farbu a nerobia to zákerne,“ apeloval.

Strany stoja za Radičovou

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) upozornila, že parlament sa v súvislosti s voľbou šéfa Generálnej prokuratúry (GP) dostal do patovej situácie a navyše líder Smeru Robert Fico podal sťažnosť na Ústavný súd SR s požiadavkou o vydanie predbežného opatrenia. „Je preto prirodzené a normálne, ak sa za takýchto okolností nebude pokračovať vo voľbe,“ podotkla.

Myslíte si, že prokurátora by poslanci mali voliť verejne?

Vládna koalícia podľa predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu aj ďalších predsedov koaličných strán odmieta akékoľvek špekulácie o rekonštrukcii vlády. „Toto je veľmi dôležitý moment rokovania, všetko ostatné vychádza z tejto kľúčovej podstaty. Vnútorne som presvedčený, že zvládneme tieto citlivé dni,“ dodal Dzurinda.

Podporu súčasnej podobe vládnej koalície deklarovali aj ostatní šéfovia strán. „V mene našej strany môžem potvrdiť, že stojíme za vládou pani Radičovej, teda žiadna iná alternatíva pre nás neprichádza do úvahy. Urobíme všetko pre to, aby naša vláda bola stabilnejšia,“ uistil líder Mosta-Híd Béla Bugár.

Predseda KDH Ján Figeľ považuje voľbu generálneho prokurátora za test stavu vládnej koalície. „Za KDH vyjadrujem podporu kabinetu a jej predsedníčke,“ povedal. Na rozdiel od Sulíka a Bugára vyslovene nepotvrdil, že jeho strana by v prípade Radičovej demisie z koalície vystúpila. „My sme sa dohodli na zostave koalície, aj vlády, považujeme ju za lepšiu alternatívu ako ktorúkoľvek inú. Toto je naša koalícia. Radičovú som podporil aj v tej chvíli, keď naznačila, že spája svoju funkciu s voľbou generálneho prokurátora. Považujem to za jasnú odpoveď o vzťahu k premiérke,“ povedal Figeľ.

Sulík a Bugár jednoznačne vyhlásili, že keby Radičová pre voľbu šéfa GP rezignovala, ich strany z vlády odídu. „Najpopulárnejšia politička koalície je pani Radičová, to je fakt. Druhým je, že žiadna iná alternatíva neprichádza do úvahy. Keby došlo k demisii, je to rozpad koalície,“ dodal Bugár.

Dzurinda: Vynesme hlasovacie lístky a voľme verejne

Šéf SDKÚ ešte pred rokovaním Koaličnej rady na­vrhoval, aby poslanci zmarili tajnú voľbu prokurátora vynesením hlasovacích lístkov a vzápätí prijali bleskovú novelu rokovacieho poriadku.„My sme sa predsa v rámci koalície dohodli, že na poste generálneho prokurátora dôjde ku zmene. Vidím jedinú alternatívu, a to verejnú voľbu. Je to čestné, je to morálne. Preto je potrebné vyniesť hlasovacie lístky a pripraviť bleskovú, veľmi jednoduchú novelu rokovacieho poriadku, ktorú viem urobiť aj ja,“ deklaroval Dzurinda.

Podľa jeho slov ho mrzia reči aj koaličných partnerov, ktorí špekulujú o mocenskom preskupení na základe vnútorných pomerov v SDKÚ. „SDKÚ je neuveriteľne zjednotená. Jasne zaznelo na kongrese, že stojíme za vládou Ivety Radičovej. Nič také ako diskusie o mocenskom preskupovaní v rámci našej strany neprichádza do úvahy,“ uistil. Dzurinda v tejto súvislosti odmietol, že by chcel byť premiérom.

Na otázku, či si v pondelok lídri vládnych strán budú medzi sebou dokazovať, že to neboli ich subjekty, ktoré vo štvrtok neumožnili zvolenie Čentéša, Dzurinda odvetil, že by sa týmto koalícia strápňovala. „Pre mňa je kľúčové, že viem, že 28 poslancov SDKÚ volilo Čentéša. Robiť nejakého kádrováka je nedôstojné najmä, ak to nikomu nepomôže a najmä, ak poznám cestu riešenia,“ podotkol.

Identitu zradcov nebudeme vyšetrovať, tvrdí Sulík

Dzurinda tvrdí, že napriek neznámej identite šiestich zradcov sa vládnuť dá. „Ak pri niektorom hlasovaní dôjde k nedorozumeniu, neznamená to, že pri ďalších nebudeme hlasovať v zhode. Domnievam sa, že zjednotiť šíky sa dá,“ dodal.

Sulík má podľa svojich slov predstavu, ktorí koaliční poslanci pri voľbe generálneho prokurátora zradili spoločnú dohodu, no zverejniť ju nechcel. „Nebudeme to vyšetrovať,“ uistil Sulík. Na otázku, či sa verejnosť ich mená niekedy dozvie, poznamenal, že žiadne mená predsedovia nemajú. „Chceme sa dívať dopredu,“ uviedol. Bugár nevylučuje, že motívom ich konania bola aj korupcia, ale žiadne relevantné informácie, či niekto týchto poslancov s korupčnou ponukou navštívil, údajne nemá. „Je smutné, že máme medzi sebou zradcov a budeme s tým musieť žiť,“ povedal.

Vo štvrtok sa koaličným poslancom nepodarilo zvoliť spoločného kandidáta Jozefa Čentéša, keďže šesť z nich nehlasovalo podľa spoločnej dohody. Výsledkom bolo, že súčasný generálny prokurátor Dobroslav Trnka nebol zvolený o jediný hlas. Ak by sa tak stalo, Radičová avizuje podanie demisie.

770 debata chyba