Kusý: Koaličné obštrukcie sú trápne

Odtajnenie voľby prokurátora nevyrieši situáciu, s ktorou sa v posledných týždňoch pasujú vládne strany SDKÚ, SaS, KDH a Most-Híd, tvrdí politológ Miroslav Kusý.

06.12.2010 14:50
Miroslav Kusý Foto: ,
Miroslav Kusý
debata (91)

„Rovnaká situácia sa im môže vyskytnúť pri najbližšej príležitosti, lebo koalícia rieši len jeden konkrétny prípad, ale nie problém šiestich Judášov,“ povedal Kusý.

Politológ považuje avizovanú zmenu rokovacieho poriadku za nešťastný ústup demokracii totalitným spôsobom. Nepáči sa mu, že koalícia mení vyššie demokratické princípy len preto, že sa sama nevie dohodnúť. Tajné hlasovanie v prípadoch, ako je voľba prokurátora, podľa neho má svoje opodstatnenie. Kritizuje aj zablokovanie voľby, ktoré koalícia plánuje na utorok.

Myslíte si, že prokurátora by poslanci mali voliť verejne?

„Keď sa robí obštrukcia vo vlastnej koalícii, je to trápne, keďže normálne sa robia obštrukcie voči opozícii,“ poznamenal Kusý s tým, že je to už druhý raz, čo táto koalícia robí obštrukcie vo vnútri.

Na odtajnení voľby generálneho prokurátora sa dohodla Koaličná rada. Utorkové druhé kolo voľby sa síce uskutoční v tajnom režime, ale koaliční poslanci zvolenie nového šéfa prokuratúry zablokujú. Vládne strany následne zmenia rokovací poriadok parlamentu tak, že tretia voľba generálneho prokurátora bude verejná. Podľa predsedu parlamentu Richarda Sulíka (SaS) možno bude voľba neskôr ako 1. februára.

Zatiaľ koalícia nezvolila generálneho prokurátora trikrát po sebe. Neúspešné boli dve kolá prvej voľby a jedno kolo druhej. Pri poslednom hlasovaní vo štvrtok minulý týždeň kandidát Smeru Dobroslav Trnka získal o jeden hlas viac ako koaličný nominant Jozef Čentéš, pričom Trnku podporili aj niektorí koaliční poslanci.

91 debata chyba