Bugár: V koalícii je dôvera

Po štvrtkovej voľbe generálneho prokurátora koaličné strany stále hovorili o kríze vzájomnej dôvery. Po Koaličnej rade však predseda Mostu - Híd Béla Bugár skonštatoval, že medzi partnermi dôvera je.

07.12.2010 00:02
Bugár, Most Foto:
Predseda Mostu Béla Bugár po rokovaní Koaličnej rady.
debata (35)

Bola na Koaličnej rade výbušná atmosféra?

Nebola. Veľmi otvorene a pokojne sme si povedali stanoviská. Pani premiérka bola prekvapená, keď sme povedali, že toto je naša koalícia. Ak by to malo fungovať tak, že tí šiesti poslanci chcú prípadne hlasovať inak ako koalícia, nech sa páči. Vo verejnej voľbe môžu prejaviť svoje stanovisko, ak sú takí geroji.

Žiadal niekto na Koaličnej rade, aby sa pomenovali tí poslanci koalície, ktorí podporili minulý týždeň Dobroslava Trnku?

To sa nedá. Sú rôzne indície. Niektorí hovoria, že možno boli medzi prvými, iní, že medzi poslednými, ktorí išli hlasovať. Nakoľko ich nevieme bezpečne identifikovať, tak riešime budúcnosť, a nie minulosť.

Poslanci, ktorí hlasovali za Trnku, evidentne vedeli, že v prípade jeho zvolenia Iveta Radičová ako premiérka končí. Bola zmena na poste premiéra prvotným motívom?

Mohlo to byť, ale ani na to neexistuje jednoznačný dôkaz.

Nie je paradoxné, že koalícia má v parlamente väčšinu, ale dnes pri voľbe generálneho prokurátora pristúpi k obštrukcii a voľbu zneplatní?

Pozrime sa na to, ako hocikedy v minulosti prebiehali tajné voľby. Či aj za Fica, alebo za Dzurindových vlád boli také voľby, že ani divá sviňa nezistila, komu ušla ruka. Keď nie sú iné čistejšie metódy, prečo nemôžeme hlasovať verejne, tak ako v mnohých iných prípadoch? Ja som za.

Demaskujú sa časom poslanci alebo motív, prečo mala Radičová padnúť?

Ak niekto rozmýšľal tak, aby padla vláda, kto mohol mať takéto chúťky? Hádam nie vládna koalícia! Ak niektorí v minulosti hovorili o kupovaní poslancov a niekto mal takýto záujem, čo to je, keď nie kupovanie. Akurát sa nedá dokázať, že došlo ku kupovaniu a prípadne identifikovať tých poslancov.

Je medzi vami v koalícii dôvera?

Myslím si, že áno. To, o čom sme hovorili na Koaličnej rade, svedčí o dôvere a veríme, že možno postupom času zistíme, ktorí poslanci to boli.

35 debata chyba