Aj vo verejnej voľbe bude koaličným kandidátom Čentéš

Jozef Čentéš bude aj vo verejnej voľbe generálneho prokurátora koaličným kandidátom, povedal po neúspešnej tajnej voľbe predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Je rád, že koaliční poslanci dodržali dohodu z pondelka, neodovzdali hlasovacie lístky a znemožnili tak zvolenie nového generálneho prokurátora.

07.12.2010 11:04 , aktualizované: 14:12
poslanci, parlament, voľba prokurátora, hlasovanie Foto:
Poslanci Národnej rady SR počas tajnej voľby generálneho prokurátora.
debata (390)

Šiesti poslanci, ktorí v prvom kole druhej voľby nepodporili Čentéša, sa podľa predsedu strany Most-Híd skryli za anonymitu a dnes už nemali odvahu vystúpiť a povedať, že oni sú tí, ktorí nevolili koaličného kandidáta. Nazdáva sa, že keď vládna štvorka zmení voľbu z tajného hlasovania na verejné, budú hlasovať podľa koaličnej dohody. Zdôraznil, že koaličná dohoda platí len pre vládnutie s Ivetou Radičovou na poste premiérky a prípadné zvolenie súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku znamená koniec koalície. „Jednoznačne. Ak niekto počíta s tým, že zahlasuje, padne premiérka a ideme ďalej, tak sa prerátal,“ povedal.

Na rade je teraz príprava legislatívnych textov, ktoré zmenia voľbu generálneho prokurátora na verejnú. Zákon pripraví do 15. januára nasledujúceho roka skupina poslancov, predovšetkým z Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR. Bugár odmieta názor, že takáto korekcia obmedzí slobodu poslanca, ako to tvrdí opozícia ústami predsedu Smeru Roberta Fica.

Koalícia dodržala sľub, prokurátora opäť nezvolili

Poslanci v utorok pristúpili už celkovo k štvrtej tajnej voľbe generálneho prokurátora. Za súčasného šéfa generálnej prokuratúry Dobroslava Trnku hlasovalo 71 opozičných poslancov. Všetkých 79 koaličných poslancov pri voľbe generálneho prokurátora nepodporili ani jedného z kandidátov. Svoje hlasovacie lístky si vyniesli z rokovacej sály. Koaličný kandidát Jozef Čentéš tak nezískal ani jeden hlas.

Koalícia sa zvoleným postupom snaží predísť tomu, aby bol zvolený Trnka. Ak by sa to stalo, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) avizuje podanie demisie. Na zvolenie generálneho prokurátora je potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov prítomných na voľbe. Z rokovacieho dňa nebol ospravedlnený žiaden zákonodarca.

Keďže minulý týždeň vo štvrtok šesť doteraz neznámych koaličných poslancov nedodržalo dohodu a Trnkovi tak chýbal na zvolenie jediný hlas, vládne strany chcú opakovaniu scenára zabrániť odtajnením hlasovania. Na takúto zmenu je potrebná novelizácia zákona, ďalšia voľba generálneho prokurátora sa tak odloží na budúci rok.

Netreba robiť hystériu, myslí si Dzurinda

Poslanci volia mnohých funkcionárov verejnou voľbou a necítia sa byť vtedy menej slobodní. Novinárom to povedal predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda na margo koaličného plánu odtajniť voľbu generálneho prokurátora.

„Od prvej chvíle som nerozumel hystérii, že verejné voľba generálneho prokurátora je niečo zlé, že podpiľujeme akési piliere demokracie. Skoro by som povedal, že je veľmi nenáležité robiť takúto hystériu,“ upozornil Dzurinda. On sám je s výsledkom voľby spokojný. „Som rád, že dohoda platí, teraz ideme do ďalšej fázy, keď skupina, ktorú sme zriadili, pripraví novelu rokovacieho poriadku,“ avizoval. Tvrdí, že si bol takmer istý, že nebude zvolený nikto.

Na otázku, či nie je potrebné vypátrať koaličných zradcov, ktorí minulý týždeň spôsobili nezvolenie koaličného nominanta Jozefa Čentéša a takmer umožnili zvoliť Dobroslava Trnku, Dzurinda odvetil, že toto nie je jeho pôda. „Osem rokov som sa trápil a veľmi dobre viem, koľko ma to stálo námahy a bolesti. Viete prečo som to robil? Lebo to bolo dobré pre štát. Je dobré pre Slovensko, že koalícia je dnes pokope? Nemienim to ďalej ani rozoberať ani komentovať,“ podotkol.

Dzurinda na záver uistil, že vždy myslí na Slovensko. „Verte-neverte. Veľmi dobre viem, že Slovensku prospeje, keď budeme mať generálneho prokurátora, keď vydrží vládna koalícia a keď budeme plniť vládny program. Každý môj krok v politike, ktorý som robil ale aj budem robiť, bude motivovaný tou jednoduchou prirodzenou hierarchiou – Slovensko, moja strana a ja,“ dodal.

Koalícia podľa Fica zlomila demokraciu

Vládna koalícia podľa predsedu Smeru Roberta Fica láme demokraciu, a ak zmení tajnú voľbu generálneho prokurátora na verejnú, pôjde podľa neho o zlomenie chrbtice slovenskej demokracii. „Ale zdá sa, že sú v mene moci schopní všetkého,“ povedal po neúspešných voľbách Fico.

Expremiér naznačil, že premiérku Ivetu Radičovú mohol chcieť odstrániť napríklad predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Minister zahraničných vecí sa podľa Fica mohol dohodnúť s niektorými poslancami, aby podporili terajšieho šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku. Nepriateľom vládnej koalície je podľa neho vládna koalícia, hľadať akýchsi vinníkov alebo osoby, ktoré sa vraj pokúšali korumpovať vládnych poslancov zvonku, považuje za zbytočné.

Koaličná rada podľa Fica zakázala vládnym poslancom voliť, čo považuje za protiústavné. Predseda Smeru vyslovil želanie, aby budúci generálny prokurátor vzišiel z dohody naprieč politickým spektrom.

Slota: Radičová sa priblížila boľševicko-fašistickým manierom

Priebeh voľby generálneho prokurátora považuje predseda SNS Ján Slota za protiústavný čin. „Týmto krokom sme sa dostali o päťdesiat rokov dozadu, čiže do tých rokov komunistickej diktatúry. Je smutné, keď pani premiérka sa tu naparuje, aká je veľká demokratka a týmto činom sa skutočne priblížila boľševicko-fašistickým manierom,“ povedal šéf národniarov po zverejnení výsledkov voľby.

Slotovi sa nepáčilo, že poslanci nemohli vykonať voľbu slobodne, ale koaliční lídri im direktívne nariadili, ako sa majú zachovať. „To hádam nezažili ani v Papui Novej Guinei,“ dodal. Podozrenia z toho, že niektorí koaliční poslanci boli pod nátlakom, resp. uplatení, aby hlasovali za súčasného generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a nie za koaličného kandidáta Jozefa Čentéša, považuje za podružné. Kľúčová je podľa neho demokracia na Slovensku ako taká. „Poslanec má hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia,“ zdôraznil.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj k tomu dodal, že keď sa bude hlasovať verejne, legitimita voľby generálneho prokurátora môže byť spochybnená.

390 debata chyba