Fico chce s koalíciou rokovať o kandidátovi na prokurátora

Najsilnejšia opozičná strana Smer vyzýva koalíciu na vzájomné rokovania o spoločnom koalično-opozičnom kandidátovi na generálneho prokurátora. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru Robert Fico.

07.12.2010 16:37 , aktualizované: 17:18
Robert Fico, Smer Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (136)

Od koalície očakáva návrhy na generálneho prokurátora a rokovaniami chce dosiahnuť, aby bol do tejto funkcie zvolený kandidát, ktorý by nebol čistým nominantom vládnej koalície. Expremiér verí, že rokovaniami a spoločným kandidátom sa dá vyhnúť ďalším prípadom porušovania demokratických pravidiel, ku ktorým dochádzalo pri doterajších tajných voľbách šéfa prokurátorov.

Fico opätovne vyjadril výhrady voči snahe koalície stranícky obsadiť vedenie Generálnej prokuratúry. Pripomenul, že ak by bol zvolený za šéfa prokurátorov koaličný kandidát Jozef Čentéš, nominant SaS, jeho prvým námestníkom by sa stal Jozef Szabó, za ktorým stojí Most-Híd a druhým námestníkom Martin Lauko s podporou KDH.

Expremiér je presvedčený, že koalícia si chce urobiť z Generálnej prokuratúry politickú inštitúciu. „Je zrejmé, že chcú, aby na čele Generálnej prokuratúry stáli politickí nominanti. Veľmi sa im hodí, aby na čele prokuratúry stál človek, ktorý bude prikyvovať pánovi Lipšicovi,“ poznamenal Fico. Upozornil, že generálny prokurátor však nie je stranícky nominant. „Je volený na sedem rokov. Je dôležité, aby o ňom rokovala koalícia aj opozícia,“ zdôraznil Fico.

Dodal, že Smer nechce politické nominácie na generálneho prokurátora a želá si, aby bol generálny prokurátor zvolený v regulárnej tajnej voľbe, v ktorej si každý poslanec bude môcť vyjadriť svoj názor. Fico opätovne odmietol zmenu tajnej voľby na verejnú. Za doterajšie neúspešné tajné voľby šéfa prokurátorov môže podľa Fica akási vzbura v SDKÚ. „Nevidia sa na tých najvýznamnejších pozíciách,“ vysvetlil Fico.

Expremiér opätovne označil súčasnú predsedníčku vlády Ivetu Radičovú (SDKÚ) za klamárku. Svoj názor odôvodnil tým, že sa neraz stalo, že v jeden deň povedala jednu vec a na druhý deň niečo iné. Odvolal sa aj na jej vyjadrenia, že na Úrade vlády SR nie sú stranícke nominácie. Smer pritom podľa neho priniesol dôkazy o tom, že to tak nie je.

Za klamstvo považuje Fico aj to, že premiérka ešte v nedeľu hovorila o tom, že je za dôstojnú tajnú voľbu generálneho prokurátora a v pondelok sa Koaličná rada dohodla na obštrukcii, ktorú dnes koalícia aj pri tajnom hlasovaní vykonala. Neuznáva názor, že premiérka iba zmenila názor. Tvrdí, že keď on v čase svojho pôsobenia na čele vlády niečo povedal, tak to tak aj bolo.

136 debata chyba