Aj Trnka sa obráti pre voľbu na súd

Prvé kolo druhej voľby generálneho prokurátora, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň vo štvrtok (2.12.) v Národnej rade, bolo podľa súčasného šéfa prokuratúry Dobroslava Trnku v rozpore s Ústavou a platným rokovacím poriadkom. Obráti sa preto v tejto súvislosti aj na Ústavný súd.

08.12.2010 10:33
Dobroslav Trnka Foto:
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka.
debata (54)

„Ja osobne, ako osoba Dobroslav Trnka, sa obrátim na Ústavný súd, aby vydal výklad niektorých pravidiel, ktoré súvisia s tajnou voľbou generálneho prokurátora SR,“ uviedol na tlačovej konferencii.

Na Ústavný súd sa v súvislosti s voľbou obrátila aj strana Smer.

O údajnom kupovaní koaličných poslancov, aby volili v jeho prospech, sa podľa vlastných slov dopočul len z médií. Každému poslancovi, ktorý o tom niečo vie, však umožní vypovedať, aby sa tieto podozrenia vyjasnili.

„Každému poslancovi, minimálne zo strany SaS, bude umožnené vypovedať pred prokurátorom alebo policajtom, aby tieto ich vyjadrenia dali do zápisnice,“ avizoval s tým, že on sám je voči takýmto vyjadreniam „otrlý“. Niektorí poslanci SaS sa v uplynulých dňoch vyjadrili, že ich straníckemu kolegovi ponúkli peniaze, ak bude voliť Trnku.

Trnka sa v doterajších štyroch voľbách nového šéfa Generálnej prokuratúry na pôde parlamentu uchádzal o opätovné zvolenie do tejto funkcie. Za kandidáta ho navrhol poslanec Mojmír Mamojka (Smer) a v prvej voľbe aj Stanislav Janiš (SDKÚ). Minulý týždeň mu na znovuzvolenie chýbal jeden hlas.

Koalícia deklaruje, že chce na čele GP zmenu, jej spoločným kandidátom na tento post je zástupca riaditeľa trestného dobru GP Jozef Čentéš. Ak by bol Trnka zvolený, premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) avizuje podanie demisie.

54 debata chyba