Politici menili názory zo dňa na deň

Viacerí koaliční politici pri voľbe generálneho prokurátora ukázali, že dokážu svoje názory obrátiť o 180 stupňov za necelých 24 hodín. Premiérka Iveta Radičová v nedeľu verejnosť ubezpečovala, že opakovaná voľba generálneho prokurátora musí prebehnúť takým spôsobom, ktorý nebude môcť spochybniť Ústavný súd. Na druhý deň už vyhlásila, že parlament sa v súvislosti s voľbou dostal do patovej situácie. "Je preto prirodzené a normálne, ak sa za takýchto okolností nebude pokračovať vo voľbe," uviedla po Koaličnej rade.

08.12.2010 12:18
debata (4)

Podobne zmenili svoje vyhlásenia aj ďalší koaliční predstavitelia. Ešte cez víkend hovorili Béla Bugár (Most-Híd) a Pavol Hrušovský (KDH) o tom, že pri takejto nedôvere koalícia nemôže fungovať. Po pondelkovom rokovaní Koaličnej rady však označili stav v koalícii za normálny, keď je všetko v poriadku. Všetci predsedovia koaličných strán vyhlásili, že stoja za Ivetou Radičovou. Nechýba im vraj ani vzájomná dôvera. „To, o čom sme hovorili na Koaličnej rade, svedčí o dôvere,“ reagoval v pondelok Bugár.

Politológovia hovoria, že sú to vyhlásenia najmä pre verejnosť. „Mali by si dávať pozor, čo hovoria, lebo takto znevažujú svoje postoje,“ upozorňuje Miroslav Kusý.

Analytik agentúry Polis Ján Baránek považuje vyhlásenia politikov len za výhovorky. „Nedôvera tam stále je. Tá sa nemohla za pár hodín zmeniť, tá tam zostala,“ myslí si. Podľa neho politici nepovedali dôvod, prečo sa zrazu nedôvera zmenila na dôveru.

Výroky politikov

„Zásadne odmietam, aby sa menili pravidlá počas hry.“
premiérka Iveta Radičová v nedeľu v televízii Markíza o verejnej voľbe generálneho prokurátora

„Je prirodzené a normálne, ak sa za takýchto okolností nebude pokračovať vo voľbe.“
premiérka Iveta Radičová v pondelok po rokovaní Koaličnej rady o verejnej voľbe generálneho prokurátora

„Stupeň dôvery v rámci vládnej koalície je na bode mrazu. Tento stupeň nedôvery, ktorý medzi nami vznikol, nedáva do budúcnosti záruku, že sa nemôže takáto situácia kedykoľvek zopakovať.“
Pavol Hrušovský, KDH

„Klesli sme veľmi hlboko, nikto neverí nikomu.“
Béla Bugár, predseda strany Most – Híd, minulý týždeň v piatok po neúspešnej voľbe

„To, o čom sme hovorili na Koaličnej rade, svedčí o dôvere.“ Béla Bugár, predseda strany Most – Híd, v pondelok po rokovaní Koaličnej rady


Podobne je to aj s výrokmi o zmene tajnej voľby na verejnú. KDH hneď po neúspešnej voľbe minulý štvrtok otvorilo otázku zmeny spôsobu voľby. Neskôr už verejnú voľbu podporovala iba SDKÚ. Ďalšie tri koaličné strany vrátane KDH, ktoré s návrhom prišlo, začali tvrdiť, že pravidlá by sa nemali meniť počas hry.

Po Koaličnej rade mal už predseda SaS Richard Sulík iný názor. „Ľudia, ktorí nás volili, majú nárok na to, aby vedeli, koho volia a ako hlasujú ich poslanci,“ vyhlásil. S verejnou voľbou napokon súhlasili všetci štyria koaliční lídri.

Politológ Tomáš Koziak z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach tvrdí, že koalícia je v zúfalej situácii. „Je to prejavom bezradnosti, lebo tušia, v akej sú situácii,“ povedal Koziak. Podľa neho to nie je dobrý signál pre voličov ani pre zahraničie, a najmä nie pre rozvíjajúcu sa demokraciu.

Politici zabudli aj na svoje výroky o tom, že rozmýšľali spojiť voľbu generálneho prokurátora s vyslovením o dôvere vláde. Predseda KDH Ján Figeľ navrhol ešte v sobotu spojiť hlasovanie o generálnom prokurátorovi s hlasovaním o dôvere vláde. „O niekoľko mesiacov sa môže ukázať, že máme pri inej téme medzi 79 poslancami niekoľkých judášov alebo obchodníkov, alebo vydierateľných ľudí,“ vyhlásil Figeľ. Týmto návrhom sa Koaličná rada vôbec nezaoberala.

4 debata chyba