Kto a prečo zabil Valka, polícia nevie

Ani mesiac po vražde Ernesta Valka polícia nedokáže povedať, kto a prečo prominentného advokáta zavraždil.

09.12.2010 06:01
Valko, právnik, vražda Foto:
Rozlúčka so zavraždeným Ernestom Valkom pred primaciálnym palácom.
debata (23)

Podľa zdrojov Pravdy stále preveruje všetky verzie prípadu bez toho, aby dokázala povedať, či vražda súvisí s Valkovou prácou a kauzami, na ktorých pracoval, napríklad s Duckého zmenkami alebo Tiposom. Na prípad uvalila informačné embargo a o možných verziách sa odmieta vyjadrovať.

Podľa neoficiálnych informácii sa polícia sústreďuje najmä na motív lúpeže. Má aj vytypovaný širší okruh podozrivých. Acetón, na ktorého zápach sa sťažoval Valko vo svojom poslednom telefonáte kolegyni z advokátskej firmy, bol totiž podľa informácií Pravdy použitý pri viacerých lúpežiach v minulosti. Polícia odmietla tieto informácie komentovať. „Všetky skutočnosti, o ktorých polícia mohla a chcela informovať verejnosť, boli medializované,“ reagovala hovorkyňa Policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Prípad dozoruje odbor špeciálneho určenia Generálnej prokuratúry, na ktorého čele stojí prokurátor Peter Šufliarsky. Podľa zdrojov Pravdy sa stále vyšetruje ako klasická vražda, na jeho prekvalifikovanie na úkladnú vraždu chýba polícii okrem motívu aj dôkaz, že páchateľ vraždu plánoval, prípadne konal na objednávku. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a minimálne množstvo potvrdených informácií však nateraz nemožno vylúčiť nijaký motív.

Preveruje sa aj verzia, že Valko páchateľov v dome prekvapil. Tí mohli hľadať nejaké dokumenty súvisiace s jeho prácou. Vyšetrovatelia preverujú aj stopu, že išlo o obyčajnú lúpež, keďže Valko mal vlastniť rozsiahlu zbierku obrazov a v lokalite ku krádežiam dochádzalo často. Pri tejto verzii je však otázne, ako je možné, že sa v dome nespustil alarm. Ten však podľa informácii blízkych vyšetrovaniu napriek tomu, že Valko bol zámožný, nepatril k najmodernejším.

Vyšetrovanie sa aj naďalej točí okolo káuz, ktorými sa Valko zaoberal. Polícia preverovala aj prípad takzvaných Duckého zmeniek. Záujem o ne mali mať osoby z Česka, ktoré oslovili istých ľudí na Slovensku a tí mali vymôcť pohľadávky vyplývajúce zo zmeniek. Táto skupina sa už dlhší čas usiluje dosiahnuť uhradenie spomínaných zmeniek napriek tomu, že podľa slovenských orgánov zmenky nie sú nárokovateľné. Aktivity skupiny už polícia v minulosti operatívne rozpracovávala.

Ďalšou citlivou kauzou je spor o 66-miliónovú pohľadávku, ktorú od štátneho Tiposu vymáha spoločnosť Lemikon. Valko Tiposu po zmene vlády poskytol právne rady a očakávalo sa, že bude aj jeho oficiálnym právnym zástupcom.

Vražda advokáta Ernesta Valka

*** 8. novembra -** vo večerných hodinách zastrelili advokáta Ernesta Valka v jeho dome v Limbachu

*** 12. novembra -** pár dní po vražde vykonala polícia prvú doobhliadku miesta činu, našla zbraň a kľúče od bezpečnostnej schránky

*** 15. novembra -** po troch dňoch polícia potvrdila, že pri doobhliadke našla Valkovu zbraň

*** 16. novembra -** na pohrebe Ernesta Valka sa premiérka Iveta Radičová verejne ospravedlnila Valkovi a jeho rodine za jeho zadržanie a trestné stíhanie v roku 2006

*** 18. novembra -** polícia vykonala druhú doobhliadku Valkovho domu a okolia

*** 22. novembra -** minister vnútra Daniel Lipšic sa ospravedlnil Valkovi a jeho rodine za stíhanie a zadržanie

*** 3. decembra -** policajný prezident Jaroslav Spišiak vyhlásil, že polícia pri vyšetrovaní vraždy advokáta pokročila, neuviedol však žiadne ďalšie skutočnosti

(vv)

Ako sa skončilo vyšetrovanie vrážd známych ľudí

*** júl 2010, László Basternák:** Vrah zastrelil bývalého primátora Hurbanova 9. júla pred jeho domom. Polícia páchateľa, zamestnanca súkromnej bezpečnostnej služby zadržala a obvinila dva dni po vražde 11. júla

  • január 2004, Ján Koršó: Primátor Poltára sa stal obeťou zločinu, keď zareagoval na inzerát fingovaného predaja automobilu. Vrah ho však namiesto obchodovania zastrelil. Polícia vraha a jeho spoločníka zadržala ešte v ten deň. Vraha poslal súd v roku 2006 na viac ako 20-ročné väzenie.
  • február 2001, Ján Korec: Bývalého šéfa Výskumného ústavu jadrovej energetiky zastrelili samopalom 20 ranami na dvore jeho domu v Piešťanoch. Polícia obvinila páchateľa 15 dní po vražde. Doteraz však nebol právoplatne odsúdený.

*** január 1999, Ján Ducký:** Bývalého šéfa SPP a exministra hospodárstva vlády Vladimíra Mečiara zavraždili začiatkom roka 1999 vo vchode bratislavského paneláka, kde býval. Špekulovalo sa, že motívom mohli byť zmenky, ktoré podpísal ako šéf plynární, či privatizácia štátneho majetku. Polícia doteraz nepozná objednávateľa vraždy. Dva mesiace po vražde zadržala Ukrajinca Olega T. Prípad doteraz nie je uzavretý.

  • február 1997, Jozef Matula: Advokáta a bývalého ústredného tajomníka SNS zastrelili v roku 1997 pred jeho domom v Bratislave. Polícia vraha chytila pár minút po čine. Konečný rozsudok padol až po ôsmich rokoch.

apríl 1996, Róbert Remiáš: V aute tohto bývalého policajta vybuchol nástražný systém. Pred smrťou Remiáš priznal, že je spojkou údajného priameho účastníka únosu syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, dôstojníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý ušiel do zahraničia. Podľa policajných vyšetrovateľov z čias Mečiarovej vlády bola príčinou výbuchu porucha na Remiášovom aute. Po zmene vlády v roku 1998 polícia obvinila z objednávky vraždy bývalého šéfa SIS Ivana Lexu. Špeciálna prokuratúra však stíhanie zastavila v roku 2006.

23 debata chyba