Na mieste činu nebol súdny lekár

Polícia o vyšetrovaní vraždy advokáta Ernesta Valka síce mlčí, napriek tomu prenikli na verejnosť informácie o viacerých pochybeniach, ktorých sa dopustila.

09.12.2010 06:01
polícia, vražda, Valko Foto:
Polícia robila na mieste činu dve doobhliadky.
debata (19)

Na mieste činu podľa informácií Pravdy chýbal súdny lekár. Obhliadku tela robil lekár privolanej záchrannej služby a obhliadajúci lekár. Polícia sa k tomu odmietla vyjadriť.

Bývalý vyšetrovateľ, ktorý chce pre citlivosť kauzy zostať v anonymite, tvrdí, že prax je taká, že keď vyšetrovateľ príde k telu, počká na znalca. „Ak je podozrivé úmrtie alebo už hneď od začiatku je zjavné, že ide o násilnú smrť, tak sa vždy volá súdny lekár. Znalec vyšetrovateľovi do obhliadky nadiktuje, v akej polohe je telo, aké má zranenia, podľa posmrtnej stuhnutosti a vývoja posmrtných škvŕn určí pravdepodobný čas úmrtia, prehliadne telo, ošatenie a podobne,“ hovorí vyšetrovateľ. Podľa neho je to veľká chyba, ak tam súdny znalec chýbal, lebo obhliadajúci lekár na mieste len vypíše protokol o obhliadke mŕtveho a tieto papiere prenechá znalcovi.

Neštandardný postup zvolila polícia už na začiatku vyšetrovania, keď na miesto vraždy neprivolala prokurátora. Prokuratúra sa o vražde advokáta dozvedela až tri hodiny po tom, čo prvú informáciu zverejnili médiá. Odborníci to považujú za neštandardný postup. Podľa bývalého šéfa vyšetrovateľov Jaroslava Ivora sa k závažným prípadom na miesto činu prokurátor volá. „V zmysle trestného poriadku totiž prokurátor zodpovedá za priebeh predsúdneho konania a najmä pri takýchto závažných veciach je štandardné, že sa zúčastňuje prvotných a neodkladných úkonov pri obhliadke miesta činu,“ zhodnotil to v tom čase Ivor.

Polícia navyše robila na mieste činu dve doobhliadky. Pri prvej vyšetrovatelia objavili v dome zavraždeného zbraň typu Sig-Sauer a aj kľúče od bezpečnostnej schránky. Zbraň sa našla v sedačke pod vankúšmi. Polícia nájdenie zbrane, ktorá patrila Valkovi a expertíza preukázala, že ňou nebol zavraždený, priznala až po týždni. K druhej doobhliadke okolia vily, ktorá sa konala pár dní po prvej, sa polícia nevyjadrila vôbec.

Podľa odborníkov pochybenia pri prvotných úkonoch môžu sťažiť usvedčenie páchateľa. Podľa bývalého vyšetrovateľa Petra Vačoka obhliadka miesta činu by mala byť organizovaná tak, aby nedošlo k znehodnoteniu stôp. „Doobhliadka minimálne odôvodňuje, že v procese obhliadky sa nepostupovalo v súlade s kriminalistickými zásadami,“ komentoval to vtedy Vačok.

19 debata chyba