Jakab: Koalícia sa môže aj rozpadnúť

Poslanec Mostu-Híd Elemér Jakab mal byť ten, kto umožnil prikryť hlasovanie niektorých poslancov Mostu v prospech opozičného kandidáta Dobroslava Trnku. Podľa poslanca SDKÚ Zoltána Horvátha, ktorý bol skrutátorom pri voľbe, všetko nasvedčuje tomu, že za Trnku hlasovali práve poslanci Bugárovej strany. Jakab pre Pravdu povedal, že bude žiadať ospravedlnenie od Horvátha.

11.12.2010 08:24
Elemér Jakab Foto:
Poslanec Mostu-Híd Elemér Jakab.
debata (55)

Čo hovoríte na konštrukciu, v ktorej hráte dôležitú úlohu?
Toľko je konštrukcií, ale pán Horváth je klamár. Ja mám svedka a dôkazy. Bola to tajná voľba. Keď sa mi pán Horváth neospravedlní, dám to na súd.

Menili ste si hlasovací lístok?
Ja som ho pokazil. Bol som posledný, už pomaly zobrali urnu. Žiadna taká dohoda nebola, že by som mal dačo pánu Horváthovi ukázať. Ja som odovzdal lístok, ktorý som pokazil. To, že niekto rozpráva o koalícii Mostu so Smerom v Košiacich, to sú hlúposti. Nikomu nedovolím, aby ma špinil.

Poslanec Horváth vás však priamo verejne nemenoval, iba naznačil, že sú za tým poslanci Mostu.
Neviem, dal som však pokyn právnikom, aby preverili, aké mám možnosti. My sme nemali ani dôvod hlasovať za Trnku. Napríklad pre Hedvigu Malinovú by som mal z princípu problém tak hlasovať. Keď už, tak ja som ešte pri prvej voľbe nenominoval za kandidáta Dobroslava Trnku, ale niekto iný (poslanec SDKÚ Stanislav Janiš – pozn. red.). Podľa zákona išlo o tajné voľby. Je pod úroveň teraz niekoho obviňovať.

Každý mal nejaký mechanizmus kontroly v klube, ale hlasy koalície išli aj v prospech Trnku. Ako je to možné?
S mojím súhlasom som ukázal hlasovací lístok. Mali sme vnútorný mechanizmus kontroly. Ja mám dôkaz, ako som hlasoval. Asi som kúzelník, že štyri alebo šesť hlasov som umožnil pre Trnku, čo niekto tvrdí.

Čo to však bude znamenať pre koalíciu do budúcnosti?
Môže sa aj rozpadnúť. Nikto nie je zvedavý na to, kto ako hlasoval, ale skôr na úsporné opatrenia vlády. Všetky dohody za Most dodržiavame.

55 debata chyba