Za nahlásenie korupcie sa možno bude platiť, potvrdil minister Lipšic

Oznamovatelia nelegálnej činnosti, napríklad korupcie, budú možno v budúcnosti dostávať peniaze, ak by sa ich oznámenie potvrdilo a podarilo sa tak uchrániť peniaze štátu. "Lebo sa nám zdá, že je dôležité, aby ľudia mali odvahu informovať a svedčiť," vysvetlil minister vnútra Daniel Lipšic počas návštevy Úradu boja proti korupcii PZ SR.

21.12.2010 14:48
Daniel Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic
debata (41)

Uvažované opatrenie o peňažnej motivácii oznamovateľov by sa mohlo stať súčasťou novej legislatívy o ochrane oznamovateľov nelegálnej činnosti. „Na Slovensku sa často stávalo, že tí, ktorí oznámili podozrenie z korupcie alebo inej nezákonnej činnosti, boli následne diskriminovaní, šikanovaní, prepúšťaní zo zamestnania, tomuto musíme zamedziť,“ vyhlásil Lipšic. Normu chcú pripraviť v druhej polovici budúceho roka, pričom nápadom platiť oznamovateľom sa inšpirovali v zahraničí napríklad v USA. Zatiaľ nie je presne stanovené, koľko by mali za ohlásenie dostať.

„Pokiaľ niekto oznámi nejakú nelegálnu činnosť a vďaka tomuto oznámeniu štátu zachráni obrovské finančné hodnoty, tak by zrejme mal mať nárok na časť z toho, čo zachránil, to si myslím, že je férové,“ dodal Lipšic. Ten nemá problém ani s tým, ak by sa využívali tzv. aktívni agenti, ktorí by núkali úplatky. „Ak niekto neberie úplatky, nemá sa čoho obávať, ak niekto berie úplatky, tak by sa obávať mal.“

Lipšic upozornil, že pri korupcii sú väčšinou v dôkaznej núdzi, nie sú k dispozícii svedkovia ani mŕtve telá. Bývajú tam prítomné len dve osoby – ten kto dáva a ten kto berie. „Preto potrebujeme spoluprácu ľudí, ktorí sú konfrontovaní s korupciou,“ dodal Lipšic, ktorý vie garantovať, že z Úradu boja proti korupcii nebudú unikať informácie. "Po každom podozrení, nech by sa týkalo kohokoľvek, sa veľmi tvrdo pôjde.

Úrad boja proti korupcii podľa svojho nového šéfa Petra Kovaříka sa chce púšťať do veľkých rýb. „Chceme urobiť veľké kauzy, nechceme sa obmedziť na tú malú korupciu,“ vyhlásil Kovařík a dodal, že „dnes máme veľké problémy v oblasti verejného obstarávania, eurofondov a podobne, čiže tam chceme zamerať svoju pozornosť a chceme chrániť pozornosť štátu“. Podľa neho potrebujú zanietených ľudí, ktorí počas akcie budú robiť 24 hodín, šťastie, ale aj dobrú techniku. Tí čo páchajú trestnú činnosť ako napríklad korupciu, majú podľa ministra Lipšica výhodu, že nemusia na rozdiel od polície hrať podľa pravidiel.

„Pokiaľ by sme mali aj zastaranú techniku, tak budú niekoľko krokov pred nami a to nemôžeme dopustiť,“ vyhlásil minister. Preto majú v budúcoročnom rozpočte asi milión eur, ktoré investujú do špeciálnej techniky. Z pochopiteľných dôvodov ju nekonkretizoval.

41 debata chyba