Protiislamské snahy naberajú silu, krajná pravica sa bratá s Izraelom

Európske krajne pravicové strany stupňujú svoju protimoslimskú rétoriku, nadväzujú cezhraničné vzťahy, a dokonca pozdravujú Izrael ako baštu proti militantnému islamu, napísala agentúra Reuters.

21.12.2010 15:39
minaret, Švajčiarsko Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Vodkyňa francúzskeho Národného frontu Marine Le Penová v minulých dňoch šokovala politickú elitu prirovnaním moslimov modliacich sa mimo mešít k nacistickej okupácii.

Švajčiarsky bojovník za zákaz minaretov Oskar Freysinger v sobotu na parížskej schôdzke krajnej pravice upozornil na „demografickú, sociologickú a psychologickú islamizáciu Európy“. Na stretnutí vystúpili aj belgickí a nemeckí aktivisti.

Geert Wilders, ktorého populistická krajne pravicová strana podporuje holandskú vládu, minulý týždeň pre Reuters povedal, že organizuje „medzinárodné spojenectvo slobody“, ktoré má zjednotiť skupiny „aktívne v boji proti islamu“. Krátko predtým Wilders navštívil Izrael, kde podporil osídľovanie Západného brehu Jordánu a povedal, že Palestínčania by mali ísť do Jordánska. V rovnakom čase boli v Izraeli na návšteve podobne zmýšľajúci extrémne pravicoví politici z Nemecka, Rakúska, Belgicka, Švédska i odinakiaľ.

„Naša kultúra je založená na kresťanstve, judaizme a humanizme a Izraelčania bojujú náš boj. Ak teraz padne Jeruzalem, padne nabudúce Amsterdam a New York,“ povedal Wilders.

Aj keď sa usiluje o protimoslimských spojencov v zahraničí, Wilders povedal, že niektoré staré krajne pravicové strany ako francúzsky Národný front alebo britská Národná strana sú „otvorene rasistické a ja o ne nestojím“.

Kampane proti moslimom nadobúdajú v Európe pôdu pod nohami. Zvlášť sa to prejavilo vlaňajším zákazom minaretov vo Švajčiarsku a tohtoročným francúzskym zákonom zakazujúcim plné zahaľovanie tváre na verejnosti.

Pomoc takýmto krokom sa šíri mimo okruh protiimigrantských strán smerom k politickému centru súbežne s tým, ako globalizácia a starnutie európskeho obyvateľstva živí obavy voličov o národnú zvrchovanosť, hovorí popredný francúzsky analytik Dominique Reynie. Finančná kríza podľa neho viedla viac voličov k tomu, aby súhlasili s názorom krajnej pravice, že ich politické elity sú neschopné.

„Niektorí ľudia odmietajú to, čo považujú za zmenu svojho kultúrneho alebo náboženského okolia,“ povedal Reynie denníka Le Monde. „Odtiaľ pochádzajú problémy s mešitami, či burkami.“

Niektorí na krajnej pravici vidia podobné trendy v Spojených štátoch. Wilders sa 11. septembra zúčastnil v New Yorku na proteste proti plánovanej výstavbe mešity v blízkosti Ground Zero a vodca Slobodnej strany Rakúska Heinz-Christian Strach povedal, že chce navštíviť USA a stretnúť sa s vodcami hnutia Tea Party.

Návštevy pravičiarov v Izraeli sú podľa niektorých analytikov známkou vytvárania „novej krajnej pravice“ oproti starším extrémistom, ktorí boli často antisemitskí. Vyhlasovanie podpory Izraelu dáva tomuto prúdu príležitosť stavať sa proti moslimom vo svojich domovských krajinách, pretože európski moslimovia sú často propalestínski, a oslavovať Izrael ako frontovú líniu proti militantnému islamu.

Izraelský denník Haarec pravičiarov obvinil, že „mení nepriateľa-židovského démona za model moslimského imigranta-zločinca“ a jazdia do Izraela len preto, aby sa im dostalo „židovského rozhrešenie, ktoré ich privedie bližšie k politickej moci“.

19 debata chyba