Horský nevylučuje ani vlnu štrajkov, podľa Slosiarika je ohrozená SaS

Reštriktívne opatrenia, ktoré vláda Ivety Radičovej (SDKÚ) prijala, budú mať dopad na obyvateľstvo a vyvolajú nárast sociálneho napätia. Uviedol to politológ Michal Horský na margo očakávaných udalostí v budúcom roku.

29.12.2010 10:52
debata (118)

„Očakávam, že napríklad odbory sa môžu prepracovať k celému radu čiastkových štrajkov. Čiže, reštrikcia bude mať svoje sociálne dopady a sociálne dopady budú mať svoje politické vyjadrenia,“ konštatoval.

S jeho slovami súhlasí aj sociológ Martin Slosiarik, ktorý si myslí, že opatrenia vlády v rámci stabilizácie verejného dlhu, sa môžu odraziť aj na preferenciách politických strán. „Doteraz sa o tých opatreniach hlavne hovorilo a až v tomto roku mnohé z nich začnú platiť,“ povedal s tým, že na postoje občanov budú vplývať najmä kroky, ktoré povedú k nárazovému zvyšovaniu cien. Najviac je ohrozená menej stabilná voličská základňa SaS. Rok 2011 podľa neho tiež do značnej miery ovplyvní postavenie mimoparlamentnej SMK na politickej scéne, ktorá sa pohybuje pod päťpercentnou hranicou podpory potrebnou na vstup do Národnej rady SR.

Politológ Horský vyjadril presvedčenie, že aj v budúcom roku bude pokračovať opotrebovávanie vládnej koalície. „Ale rovnako očakávam, že bude pokračovať aj bezzubá opozičná politika Jána Slotu (SNS) a Roberta Fica (Smer),“ dodal.

Napriek tomu si Horský nemyslí, že by nestabilita na súčasnej politickej scéne mohla vyvrcholiť predčasnými parlamentnými voľbami. Najpravdepodob­nejšia je podľa jeho slov rekonštrukcia súčasnej vládnej koalície a až potom možnosť vytvorenia koalície z pravicových a ľavicových strán. Pre narastajúcu apatiu občanov k politickým udalostiam na Slovensku sú podľa neho predčasné voľby do NR SR skôr poslednou možnosťou.

Politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak zdôraznil, že dôležité bude v budúcom roku sledovať niektoré politické subjekty individuálne. „Ak sa Smeru nepodarí prelomiť doterajšiu politickú izoláciu, tak to môže mať pre túto stranu samé zlé dôsledky. To isté platí, ak sa bude prehlbovať vnútorná kríza KDH, keďže sa zdá, že toto vedenie nie je schopné nejakej straníckej sebareflexie. Samozrejme, bude otázne, čo sa bude diať vnútri v SDKÚ,“ podčiarkol.

Marušiak si tiež myslí, že aj v budúcom roku bude na parlamentnej pôde pretrvávať nekultúrnosť a politické prestrelky medzi poslancami. „Predčasné voľby zrejme nebudú a ak by aj boli, tak zasadnú tam znova tie isté politické strany, tí istí politickí reprezentanti. Nie je žiaden dôvod, prečo by nekultúrnosť v parlamente nemala pokračovať, keď trvá na Slovensku vyše 20 rokov. Napokon parlament je odrazom celej spoločnosti,“ do­dal.

118 debata chyba