Z polície sa nikto neozval

Majiteľ českej prepravnej firmy Martin Pavlát, ktorá dopravila nebezpečný náklad na výrobu heroínu do Turecka, tvrdí, že slovenský policajný prezident nehovorí pravdu o tom, kto pomohol jeho vodičovi v Turecku.

30.12.2010 00:02
kamión, diaľnica, doprava Foto:
Ilustračné foto. Ak by kamión s nebezpečnou chemikáliou havaroval, mohol nastať výbuch alebo požiar.
debata (40)

Bola to česká konzulka a potom on, čo sa po prepustení českého šoféra Zdeňka Pekara postarali, aby sa dostal domov. Od slovenskej polície bude žiadať náhradu škody aj za zhabaný kamión, ktorý je v Turecku už od 14. decembra.

Kto si vo vašej firme objednal prepravu údajne čistiacich prostriedkov?

Služby našej firmy si e-mailom 9. decembra objednal muž menom Milan Mikláš za firmu Mozachem. Neskôr som sa od manžela majiteľky firmy Daniela Molnára dozvedel, že Mikláš nie je zamestnancom firmy, ale len sprostredkovateľom celej zákazky. Deň pred Štedrým dňom mi potom Molnár potvrdil, že spolupracoval s políciou. Mikláš sa mi potom ozval až 27. decembra a tvrdil, že spolupracoval so slovenskou políciou, ale nie je policajný agent, ale je ešte „nad políciou“. Ja si myslím, že bol policajný agent a slovenská polícia mala prsty v tejto akcii.

Prečo si vybral práve vašu firmu?

To neviem. Asi preto, že 9. decembra si objednali prepravu a desiateho poobede už v Dunajskej Strede nakladali.

Váš vodič Zdeněk Pekara povedal, že až v Turecku si uvedomil, že ho mohli aj uniesť alebo zabiť. Polícia tvrdí, že ho chránila a bola na každom kilometri jeho trasy. Čo si o tom myslíte?

Dostal GPS-ku a tá sa mu v Rumunsku vypla. Vtedy sa ozvali po pár hodinách, inak nikoho nevidel, že by ho monitoroval alebo nejako strážil. V Turecku sa mu GPS-ka pokazila úplne. Takže pán Spišiak nehovorí pravdu, že bol chránený.

Kamión viezol nebezpečnú chemikáliu, ale nebol označený. Čo sa mohlo stať, ak by napríklad havaroval?

Mohol nastať výbuch alebo požiar. Kvapalina anhydrid kyseliny octovej je horľavá a horľavé sú aj jej pary. Škodlivý je pri vdýchnutí a spôsobuje vážne poleptanie kože či poškodenie očí. Môže spôsobiť podráždenie dýchacích ciest.

Ozvala sa vám už slovenská polícia?

Zo slovenskej polície ma dodnes nikto nekontaktoval.

Pomohla slovenská polícia vášmu vodičovi, ktorého zavreli v Turecku?

Ako mu pomohla? Domov som ho dostal ja. Musel som mu zaobstarať letenku. Pomáhala mu najmä česká konzulka.

Budete žiadať od slovenskej strany odškodné?

Áno. Najmem si právnickú kanceláriu a budem žiadať aj vysvetlenie. Kamión mám v Turecku a neviem, ako ho dostanem späť, šoféra vyhostili z Turecka, kde naša firma vozí tovar, platil som letenku. To sú priame škody, ktoré mi vznikli.

40 debata chyba