Opozícia sa nechystá odvolať Lipšica

Opozícia sa zatiaľ nechystá odvolávať ministra vnútra Daniela Lipšica za nevydarenú policajnú protidrogovú akciu, ktorá sa mala skončiť chytením zločineckej organizácie v Turecku.

30.12.2010 00:02
Spišiak, Lipšic Foto:
Minister vnútra Daniel Lipšic a policajný prezident Jaroslav Spišiak
debata (1)

Nežiada ani hlavu policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka.

Exminister vnútra Robert Kaliňák vyzval v stredu vedenie Policajného zboru, aby českú špedičnú firmu oslovili, odškodnili ju aj vodiča a zariadili vymazanie záznamov vodiča v trestnom registri. Prípad medzinárodnej protidrogovej policajnej akcie, ktorá sa skončila uväznením a vyhostením českého vodiča Zdeňka Pekara, chce Kaliňák predostrieť parlamentnému výboru pre obranu a bezpečnosť. „Ohrozili život a zdravie obyvateľov na trase, po ktorej tento kamión išiel,“ vyhlásil Kaliňák. Odvolávať ministra sa nechystá ani SNS. Poslanec Rudolf Pučík tvrdí, že takéto policajné akcie vždy sprevádzajú aj riziká. „Kto pochybil, nie je možné dnes povedať. Ja našim policajtom verím,“ reagoval člen brannobezpečnos­tného výboru.

Počas svojho ministrovania pritom Kaliňák čelil rovnakej kritike, keď sa pri policajnom výcviku služobného psa na letisku dostala do Írska výbušnina v batožine nič netušiaceho cestujúceho. Vtedy opozícia dala do parlamentu návrh na jeho odvolanie. Ako dôvod vtedajší poslanec a terajší minister vnútra Daniel Lipšic uviedol, že došlo k hrubému porušeniu ústavy.

Rozdiel medzi oboma akciami je ten, že prevoz nebezpečnej chemikálie polícia vopred plánovala, kým v prípade napodobeniny výbušniny šlo o policajné cvičenie a následnú nedbalosť.

1 debata chyba