Ak padne vláda, predčasné voľby nebudú, myslí si Fico

Ak padne vláda, predčasné voľby podľa predsedu Smeru Roberta Fica nebudú. "Čo keď padne v januári vláda? Lebo naozaj od toho ďaleko nemajú. Tie rozpory vo vnútri sú už pomaly neprekonateľné a my sa dozvedáme každý deň ďalšie a ďalšie ohavnosti, ktoré sa páchajú. My dobre vieme, že predčasné voľby nebudú, pretože tak krátko po parlamentných voľbách by NR SR neodhlasovala ústavný zákon o predčasných voľbách," povedal Fico.

30.12.2010 12:10
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico.
debata (262)

Ak sa rozpadne vláda, a o tom treba podľa Fica hovoriť už čím ďalej tým viac otvorene, tak pravdepodobne sa nová vláda nezostaví z tých istých politických subjektov, ktoré sú tam v súčasnosti. „A potom aký bude problém s koaličným potenciálom, koho, keď bude treba zostaviť novú vládu, pretože my nemôžeme nechať krajinu bez vlády. A bude sa treba na niečom dohodnúť,“ dodal.

„Ak sa táto vláda rozpadne, bez Smeru sa nová vláda postaviť nedá. To dnes každý vie. Takže skončí akákoľvek diskusia na tému koaličného potenciálu Smeru,“ zdôraznil. Podľa neho 0,7% sú presne tie hlasy, ktoré chýbali HZDS alebo Smeru možno 1–2 % a bolo by všetko dnes úplne inak. „Dnes by sme sedeli vo vláde v nejakej kombinácii súčasných vládnych a opozičných strán,“ uviedol.

Každý robí podľa Fica politiku inak. Sú strany, ktoré oslovujú voliča pozitívnym programom a určitým obsahom, a sú strany, ktoré oslovujú voliča tým, že sa jasne vyhraňujú k nejakému inému politickému subjektu. „Aj to môže na nejakú párpercentnú skupinu zabrať. Ale keď máte politickú stranu s podporou verejnosti okolo 40 %, ako to je teraz, nie je možné robiť politiku vyhraňovania, že budeme hovoriť: s týmto nepôjdeme a s týmto pôjdeme. Keď máte 8–9 %-nú stranu, tak to nejaký čas môžete robiť a tá malá skupina voličov, ktorá sa k takejto malej strane hlási, to môže považovať za niečo, čo sa jej páči,“ povedal predseda Smeru.

Smer podľa Fica pred júnovými parlamentnými voľbami urobil chybu v tom, že dostatočne neoslovil svojho voliča, aby naozaj prišiel voliť. „Boli mestá a obce, kde sme mali 60 % hlasov zo všetkých voličov, ale v týchto mestách a obciach došlo iba 40 % ľudí voliť. Keby došlo voliť 60 %, ako bol napríklad priemer, tak ten výsledok Smeru by sa naozaj blížil aj v reáli k 40 %,“ povedal. Smer má z toho ponaučenie do budúcnosti, že nesmie podceňovať a hlavne musí vysvetľovať voličovi, že ak má strana veľké preferencie a veľkú podporu, ešte to neznamená, že presne to isté číslo dostane aj vo voľbách.

262 debata chyba