Chmel: Keby bola Hedviga Malinová Slovenka, kauza by vyzerala inak

Kauza Hedvigy Malinovej nemá takú rezonanciu, ako by mala mať. Keby bola Malinová Slovenka, celá kauza by vyzerala inak. Povedal to podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel.

31.12.2010 13:19
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová. Verziu, podľa ktorej siútok vymyslela a zinscenovala, od začiatku odmieta.
debata (339)

„To, ako do toho vstupujú politici a ako sa v tej veci správa justícia, je dané aj tým, že ide o príslušníčku národnostnej menšiny, presnejšie maďarskej menšiny,“ konštatoval Chmel. Vicepremiér si inak nevie vysvetliť, že by sme sa takto laxne správali k takému porušovaniu ľudských práv a dôstojnosti, keby išlo o príslušníčku väčšinového národa. „Implikuje to všetky historické predsudky a stereotypy z nacionalistického arzenálu,“ dodal.

Chmel si dal na začiatku svojho pôsobenia v úrade vypracovať audit káuz, v ktorých bol zásah do ľudských práv a dôstojnosti občanov. V prípade Hedvigy Malinovej sa rozhodol, že kauzu bude riešiť ospravedlnením. „Ospravedlnil som sa jej za všetky príkoria a zásahy do ľudskej dôstojnosti, ktoré si myslím, že z hľadiska ľudských práv boli, jemne povedané, neprimerané,“ povedal Chmel. Iné citlivé kauzy, v ktorých boli porušené ľudské práva ešte podľa vicepremiéra nie sú v takom stave, aby ich chcel konkretizovať.

Hedvigu Žákovú-Malinovú podľa jej slov prepadli dvaja neznámi mladí muži 25. augusta 2006 ráno v Brezovom hájiku v Nitre, spôsobili jej zranenia na tvári a popísali blúzku protimaďarským nápisom. Už 11. septembra však policajný vyšetrovateľ zastavil vyšetrovanie, pretože podľa polície sa skutok nestal. Dodnes sú okolo lekárskych posudkov zranení Žákovej-Malinovej nejasnosti. Na objasnení prípadu, ktorý sa stále neuzavrel, podľa exministra vnútra Roberta Kaliňáka pracovalo viac ako 250 policajtov, preverených bolo 620 podozrivých a 100 reštauračných zariadení. Momentálne je Hedviga Žáková-Malinová stíhaná pre krivú výpoveď.

339 debata chyba