Len tak zo záľuby vytvoril mladík unikátny projekt

Len tak zo záľuby vytvoril na počítači 21-ročný Rudolf Hodás projekt Virtuálna Považská Bystrica, ktorý je v súčasnosti jednotkou na Slovensku. Nachádza sa v ňom 125 modelov budov v centre mesta a takmer všetky sa automaticky zobrazujú na virtuálnom glóbuse Google Earth.

01.01.2011 23:41
Rudolf Hodás Foto:
Rudolf Hodás.
debata (11)

„Z hľadiska kvality spracovania detailov aj celku sme najlepší na Slovensku. Dostal som za túto prácu pochvalu od samotného tímu Google z Ameriky, čo ma dosť prekvapilo,“ vraví mladý Považskobystričan.

Prvým objektom, ktorý spracoval, bola výšková budova administratívnej budovy v centre mesta. Robil na tom asi dva týždne. Potom postupne pribúdali ďalšie a ďalšie objekty, niekedy dokázal spracovať aj šesť modelov za deň. Pribúdali aj spolupracovníci, dnes ich na projekte pracuje desať.

„Pripojiť sa môže hocikto, koho baví vytvárať 3D objekty. Model potom prebieha schvaľovaním v USA, aby ho mohli zverejniť v programe Google Earth. To trvá tak mesiac – dva,“ pokračuje Hodás.

Základom je nafotenie budovy, čo je asi najnáročnejšia vec, pretože človek musí fotiť v správnych svetelných podmienkach, aby zachytil vernú farbu fasády. Treba nafotiť desiatky záberov, detailov a výšky budovy. Potom už príde v počítači modelovanie, dorobenie okien a podobne. Vytvárať virtuálne modely sa Hodás naučil sám, návody v slovenčine neexistujú, posťahoval si ich v angličtine a postupne naberal zručnosť. Modelovanie sa nedá naučiť naraz, aj po dvoch rokoch zisťuje, že v tom má ešte nedostatky.

Za svoj najdôležitejší model považuje diaľničnú estakádu ponad mesto. Postupne, ako stavbári most dokončovali, upravoval aj model, aby sa čo najviac podobal realite. Robí to zadarmo, len ako svoju záľubu, hoci vie, že za takú prácu sa dajú zarobiť veľké peniaze. Hovorí o istej firme v Česku, ktorá si pýta 10 000 českých korún za jednoduchší model. Za projekt Virtuálna Považská Bystrica by to teda bolo doteraz okolo 50-tisíc eur.

„Mojím snom je, aby sa vytvoril model celého mesta, aby sa v ňom mohol človek virtuálne poprechádzať. Aby si ľudia, čo nebývajú v Považskej Bystrici, ale sa sem chystajú, mohli vopred pozrieť, ako mesto vyzerá a čo chcú vidieť,“ dodal Rudolf Hodás.

11 debata chyba