Pacienti si za zdravie priplatia, zvažuje koalícia

Bude tento rok koncom bezplatného zdravotníctva na Slovensku? Vládna koalícia totiž uvažuje o spoplatnení niektorých zdravotníckych úkonov.

08.01.2011 09:35
Uhliarik, minister zdravotníctva Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik plánuje novelu, podľa ktorej by si pacient určité zdravotnícke úkony platil sám.
debata (157)

Tie stanoví novela, ktorú pripravuje ministerstvo zdravotníctva. Stanoviť má rozsah zdravotnej starostlivosti. V prípade, že by prešla, pacient by si musel určité zdravotnícke úkony hradiť sám, prípadne sa na ne pripoistiť. Ktoré konkrétne ošetrenia by to mali byť, zatiaľ nie je známe. Koalícia sa na nich zatiaľ len dohaduje.

Aj keď ústava zabezpečuje každému občanovi bezplatnú zdravotnú starostlivosť, jej rozsah nespresňuje. Ministerstvo sa preto rozhodlo novelou určiť, aké zdravotnícke úkony budú hradené z verejného zdravotného poistenia a ktoré si budú vyžadovať pripoistenie. Ten, kto by pripoistený nebol, by si tak musel úkony platiť sám.

„Nechcel by som špekulovať, čo bude patriť do hradenej všeobecnej zdravotnej starostlivosti a čo už nie. Už sme sa o niečom rozprávali, ale definitívna verzia novely ešte nie je,“ povedal člen zdravotníckeho výboru Peter Kalist (SaS).

Podľa prezidenta Slovenskej lekárskej únie špecialistov Andreja Janca to je diskriminácia. „Prečo by sa mal pripoisťovať ten, kto celý život tvrdo pracoval a poctivo si platil zdravotné poistenie? Nech si to pripoistí ten, ktorí vôbec nič neodvádzal a musel zaňho platiť štát.“ Únia by preto už skôr navrhovala, aby štát limitoval prístup k zdravotnej starostlivosti iba tým, za ktorých musí platiť zdravotné odvody.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula obmedzenie rozsahu starostlivosti pre všetkých pacientov, naopak, víta. Komora o to vraj dokonca už dlhšie žiadala. „V situácii, keď nemáme finančné zdroje na takú rozsiahlu zdravotnú starostlivosť, akú máme zatiaľ definovanú zo zákona, treba hľadať zdroje a toto je jedna z ciest,“ povedal Dragula.

Zároveň však dodal, že pacienti by si mali platiť iba za také ošetrenia, ktoré neabsolvujú často a nie sú finančne náročné. „Také, ktoré sú povedzme raz za život a nie sú príliš drahé. Aby to obyvateľstvo znieslo,“ spresnil Dragula.

Detaily novely zatiaľ ministerstvo zdravotníctva nechce zverejňovať. „Momentálne je to čisto pracovný materiál ministerstva zdravotníctva. Z tohto dôvodu nebudeme uvedené materiály zverejňovať ani k tejto problematike dávať žiadne stanoviská. K téme sa vyjadríme, keď bude návrh v medzirezortnom pripomienkovom konaní,“ odkázala hovorkyňa rezortu Katarína Zollerová.

Podľa nedávnych vyjadrení ministra Ivana Uhliarika (KDH) by však súčasťou novely mohlo byť aj obmedzenie počtu návštev u odborného lekára. „V Rakúsku je napríklad zadefinovaný počet návštev špecialistov do roka. Toto je cesta, určitým spôsobom to obmedziť, ale až po odbornej diskusii,“ povedal koncom augusta pre TASR Uhliarik.

Odborní lekári s niečím podobným nesúhlasia. „Môj názor je taký, že ak by kdekoľvek a kedykoľvek došlo k obmedzeniu návštev u špecialistov, bolo by to protiústavné,“ povedal Janco. Podľa neho by totiž mohli vznikať situácie, keď by pacient limitovaný počtom návštev u špecialistu nedostal zdravotnú starostlivosť, ktorá mu patrí.

Okrem novely zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti pripravuje ministerstvo aj nový zákon o liekoch. Podľa zdrojov Pravdy by mal spresniť podmienky registrácie liečiv, vzťahy medzi humánnymi a veterinárnymi liekmi a tým aj kompetencie ministerstiev zdravotníctva a pôdohospodárstva.

157 debata chyba