Zmeny v Zákonníku práce môžu skončiť pri referende, tvrdí Fico

Zmeny v Zákonníku práce pripravované pravicovou vládou môžu podľa predsedu Smeru Roberta Fica skončiť pri referende.

09.01.2011 09:43
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (463)

„Nemôžem to vylúčiť. Ale to nehovorím o nás, že by sme my organizovali referendum. Myslím si, že zamestnanci môžu stratiť nervy v tom pozitívnom slova zmysle, pretože to, čo navrhuje vláda, to je likvidácia zamestnaneckých práv,“ povedal Fico. Podľa neho o Zákonník práce bude veľmi významný politický súboj. „Toto je pre nás tak dôležitá vec, ako je možno pre kresťanských demokratov umelé prerušenie tehotenstva. Veľmi principiálne sa postavíme za ochranu podoby Zákonníka práce a odmietame zásahy, o ktorých hovorí dnes pravicová vláda,“ zdôraznil.

Fico však odmieta, že by jeho strana organizovala kvôli zákonníku demonštrácie. Podľa neho Smer nie je politická strana, ktorá by bola fanúšikom rozhodnutí a krokov, ktoré poškodzujú ekonomiku. „Mám na mysli nejaké zastavovanie výroby a podobne. Na druhej strane, budeme plne podporovať, ak napríklad odborári budú cestou pokojných demonštrácií, ako to už urobili niekoľkokrát, vyjadrovať svoje názory. Určite budeme odporúčať našim ľuďom, aby sa takýchto demonštrácií zúčastňovali. Ale nepôjdeme a nemáme záujem ísť cestou Fideszu v Maďarsku. To je úplne kontraproduktívne,“ vyhlásil Fico.

Rok 2011 bude podľa Fica inak trošku politicky vegetačné obdobie. „Bude pokoj a skôr budú bežné politické turbulencie, ktoré prináša každodenná politika. Práve toto, že nebude taký bod, na ktorý by sme sa mohli skoncentrovať v podobe volieb alebo nejakej inej významnej udalosti, bude niečo, čo bude utišovať vášne,“ povedal predseda Smeru.

Ak by aj podľa Fica nedošlo k rozpadu vlády, hádky budú veľmi intenzívne. Treba sa pripraviť na niekoľko vážnych súbojov. Okrem Zákonníka práce určite bude podľa neho vážny zápas, pokiaľ ide o prepúšťanie ľudí, pretože aj niektoré štátne akciové spoločnosti, ako napríklad Cargo, už ho ohlásili. „To je zaujímavé, prečo spoločnosti, ktorá nie je vlastnou vinou v problémoch, nechce štát pomôcť a opäť si to musia všetko odniesť ľudia. Pokiaľ ide o takéto náročné situácie, je potrebné, aby štát zabral. My sme pomohli Cargu a určite by sme mu boli bývali pomáhali aj ďalej, pretože prepustiť ľudí z firmy len preto, že je svetová kríza a výkony Carga padajú dole, to je veľmi nešťastné rozhodnutie vo vzťahu k ľuďom,“ dodal.

463 debata chyba