Koalícia pochybila, ale Krajcer obvinil Smer

Štart novej verejnoprávnej rádiotelevízie skomplikovala samotná koalícia. Mediálny výbor parlamentu mal v pondelok otvoriť proces výberu riaditeľa inštitúcie a 9-člennej rady.

10.01.2011 17:14 , aktualizované: 23:55
výbor, RTVS, maďarič Foto:
Ministra kultúry Daniela Krajcera pobúrili poslanci Smeru, ktorí avizovali, že sa nebudú aktívne zúčastňovať na rokovaniach mediálneho výboru venovaných voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Podľa člena výboru a exministra kultúry Mareka Maďariča je blížiaca sa voľba politická fraška.
debata (74)

Výzvu na prihlasovanie kandidátov nakoniec na prvý pokus neprijal pre neprítomnosť Magdy Vášáryovej (SDKÚ) a Jany Kiššovej (SaS). Nečakane tak uspela obštrukcia opozičného Smeru, ktorého predstavitelia krátko predtým oznámili, že sa na protest nemienia na voľbe aktívne zúčastňovať.

Výbor sa však napokon zišiel v neskorých večerných hodinách na opätovnom rokovaní a spomínané výzvy schválil.

Po prvom stretnutí výboru, na ktorom sa nepodarilo schváliť ani len program jeho zasadnutia, nešetrili koaliční poslanci kritikou do vlastných radov. „S poľutovaním musím uznať, že je to nezodpovedné z našej strany. Ak vládneme a máme väčšinu v mediálnom výbore, mali sme tu dnes sedieť a výzvu jednoducho schváliť,“ priznal Tomáš Galbavý (SDKÚ).

Predseda výboru Dušan Jarjabek (Smer) pôvodne chcel presunúť rokovanie na budúci pondelok. Spolu s kolegom Markom Maďaričom koalíciu obvinili, že voľba šéfa RTVS bude „politickou fraškou“, ktorej výsledkom bude koaličný nominant na čele verejnoprávneho média. Galbavý takéto obvinenia odmieta. Vidí za nimi snahu opozície skomplikovať voľbu a dať koalícii v tejto súvislosti negatívne nálepky.

Keďže podľa nedávno schváleného zákona mal výbor prijať výzvu do 10. januára, minister kultúry Daniel Krajcer preto jeho predsedovi odkázal, aby výzvu do včerajšej polnoci podpísal. „Ak to nepodpíše, porušil zákon a bude niesť zodpovednosť, neviem, či si to uvedomuje,“ dodal minister.

"Nech si pán Krajcer prečíta ten úžasný zákon a potom sa na vec bude pozerať inak,” reagoval Jarjabek. Tvrdí, že na to, aby výzvu podpísal, musí mať súhlas výboru. Ten nakoniec v pondelok v nes­korých večerných hodinách dostal.

Výbor po prijatí výzvy určil 15-dňovú lehotu na doručenie prihlášok, následne overí, či kandidáti spĺňajú podmienky. Po verejnom vypočutí kandidátov pred výborom rozhodnú o novom riaditeľovi RTVS poslanci vo verejnom hlasovaní. Rovnaký postup platí aj pre členov rady.

74 debata chyba