Odborári chcú referendum, Sulík dúfa v jeho neúspech

Odborári sa chystajú do ulíc. Najprv budú zbierať podpisy na petičné hárky za vypísanie referenda, potom protestovať. Referendom chcú zabrániť prijatiu viacerých avizovaných zmien v Zákonníku práce. Predseda SaS a parlamentu Richard Sulík, ktorý inicioval vypísanie posledného referenda, tvrdí, že na to majú právo. Ale dúfa, že odborári neuspejú.

11.01.2011 09:22
odborári, protest, košice, KOVO Foto:
Odborári protestovali v októbri v Košiciach proti úspornému balíčku vlády.
debata (201)

Na takzvanej veľkej novele zákonníka sa odborárom nepáči okresávanie viacerých výhod zamestnancov. „Požadujeme zachovanie súčasnej podoby Zákonníka práce, v prípade jeho zmeny však budeme presadzovať posilnenie zamestnaneckých práv,“ hovorí viceprezident odborárov Vladimír Mojš. Referendom plánujú dosiahnuť 80-hodinový ročný limit na nadčasy a znížiť maximálny počet odpracovaných hodín do týždňa zo súčasných 40 na 35.

Zamestnávatelia považujú snahy o vyhlásenie referenda za politikárčenie. „Zákonník by mal prejsť zásadnou zmenou, smerom k modernému a pružnému kódexu, ktorý vytvára podmienky na tvorbu nových pracovných miest,“ tvrdí prezident Republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko.

Podľa Richarda Sulíka odborári nerozmýšľajú nad tým, „kto by to zaplatil“. Plebiscit takého typu je podľa neho daňou demokracie, za plytvanie ho však nepovažuje. „Sami sme boli z plytvania obvinení, no demokracia niečo stojí. Osobne však dúfam, že v takejto podobe bude neúspešné,“ vraví.

Myšlienke referenda nie je naklonená ani premiérka Iveta Radičová (SDKÚ). Tá kritizuje najmä fakt, že odborári prerušili svoju účasť v pracovnej komisii, ktorá o zmenách zákonníka rokuje. Myslí si, že „treba využívať štandardné postupy, diskutovať za rokovacím stolom, lebo v opačnom prípade je to skôr politikum ako snaha o skutočné obsahové riešenia“. Odborári svoju neúčasť v komisii obhajujú tým, že ministerstvo práce im zatiaľ nepredložilo ucelený návrh novely.

Ministerstvo práce tvrdí, že novela ešte celkovú podobu zákonníka nemá a odborári sa sami zriekli možnosti ovplyvňovať ho. Minister Mihál (SaS) sa k jeho konkrétnym bodom preto zatiaľ nechce vyjadrovať. „Paragrafové znenie novely ministerstvo predloží koncom februára. Kým prebiehajú rokovania, je predčasné čokoľvek konkretizovať,“ povedala hovorkyňa ministerstva Slavomíra Sélešová.

Odborárski šéfovia predpokladajú, že potrebných 350-tisíc podpisov zozbierajú do polovice marca. Podpisová akcia by však mala byť len predzvesťou viacerých akcií vrátane hodinového generálneho štrajku v marci. „Bez ohľadu na to, koľko podpisov získame, pripravujeme aj protestné zhromaždenie pred Úradom vlády a na námestiach,“ povedala viceprezidentka odborárov pre odborovú politiku Danka Žuffová.

Zatiaľ posledné referendum na Slovensku bolo v septembri. Neplatný plebiscit so šiestimi otázkami, na ktorom sa zúčastnilo len 22,84 % voličov, iniciovala SaS.

S čím odborári nesúhlasia

  • predĺženie skúšobnej lehoty z 3 na 6 mesiacov
    • skrátenie výpovednej lehoty na 1 mesiac
    • zrušenie súbehu odstupného a výpovednej lehoty
    • zrušenie minimálnych mzdových nárokov
    • zníženie ochrany zamestnancov pri prijímaní a prepúšťaní
    • zníženie ochrany pri hromadnom prepúšťaní

Ako by mali vyzerať referendové otázky

  • Súhlasíte s tým, aby v Zákonníku práce o Bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci, v zákone o inšpekcii práce zostali zachované nároky zamestnancov a ochrana zamestnancov minimálne v súčasnom rozsahu?
    • Súhlasíte s tým, aby pracovný čas zamestnanca bez zníženia mzdy bol zákonom stanovený na maximálne 35 hodín týždenne?
    • Súhlasíte s tým, aby rozsah nadčasovej práce stanovený zákonom bol maximálne 80 hodín v kalendárnom roku?
201 debata chyba