Vraždy Daniela Tupého a Ernesta Valka majú podobný osud

Mediálne najsledovanejšími a stále nevyriešenými vraždami posledných rokov sú vraždy študenta Daniela Tupého a prominentného advokáta Ernesta Valka.

11.01.2011 09:29
Daniel Tupý Foto:
debata (9)

S prvou sa polícia borí už päť rokov, počas ktorých sa vystriedali traja ministri vnútra – Vladimír Palko, Robert Kaliňák a Daniel Lipšic. Druhá sa stala pred dvoma mesiacmi. V oboch prípadoch stále nie je známy ani motív, ani páchateľ, hoci minister Lipšic opakovane hovorí o posune v jednej aj druhej kauze. Nič konkrétnejšie však zverejniť nechce.

„O existencii nových výpovedí informoval minister ešte vlani v novembri. Keďže v danej veci stále pokračuje vyšetrovanie, podrobnosti nezverejnil a neurobí to ani teraz,“ reagoval na výpovede štyroch nových svedkov v prípade vraždy študenta hovorca ministra Gábor Grendel.

Otec zavraždeného študenta si myslí, že ministerstvo vnútra by o nových skutočnostiach nemalo informovať vôbec, pretože tým ohrozuje svedkov aj vyšetrenie vraždy.

Podľa informácií Pravdy sa polícia pri vyšetrovaní vraždy Daniela Tupého už neorientuje na extrémistov. Potvrdzuje to aj informácia televízie Markíza, že bratislavská mafia ponúka odmenu 200-tisíc eur za mená svedkov, ktorí v súvislosti s Tupého vraždou vypovedali na polícii vlani v novembri. Lipšic polícii a elitnému policajnému útvaru na boj s organizovaným zločinom verí. Podľa neho mafia s odmenou nepochodí. Tvrdí, že policajti, ktorí sa vraždou študenta zaoberajú, nič podsvetiu neprezradia a pravidelne chodia na detektor lži.

Súhlasí s ním aj jeho predchodca Robert Kaliňák. "To, že podsvetie takéto niečo hovorí a vypisuje odmeny, len dokazuje to, že polícia ide dobrým smerom,” reagoval Kaliňák.

9 debata chyba