Fico volá po odvolaní Uhliarika. Tvrdí, že je veľká ryba bez chrbtovej kosti

Konanie ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika pri udelení výnimky pre spoločnosť Pfizer je podľa predsedu strany Smer Roberta Fica učebnicovým príkladom klientelizmu a korupcie.

14.01.2011 16:16
Robert Fico Foto:
Predseda Smeru Robert Fico
debata (167)

Minister podľa expremiéra vybavil výnimku pre obrovskú farmaceutickú spoločnosť, v ktorej minulosti pracoval a dnes v nej pracuje jeho brat. Tým tejto spoločnosti zabezpečil obrat na úrovni 10 miliónov eur ročne za konkrétny liek. „Toto konanie ministra je absolútne nezlučiteľné s výkonom jeho funkcie,“ povedal Fico.

Podľa šéfa Smeru sa od ministra zdravotníctva asi ťažko dá očakávať, že by sa vzdal svojej funkcie. „Neurobí to preto, lebo bude chcieť naďalej udržiavať obraz KDH ako najčistejšej a najspravodlivejšej politickej strany na Slovensku,“ povedal Fico. Nepredpokladá tiež, že niečo v súvislosti s ministrom zdravotníctva urobí predseda KDH Ján Figeľ. „Je veľmi slabý predseda a musí sa spoliehať na to, čo mu povie pán Lipšic,“ zdôraznil predseda Smeru. Ministrovi vnútra Danielovi Lipšicovi pripomenul, že vždy chcel naháňať veľké ryby. „Teraz má jednu rybu priamo na stole, dokonca bez chrbtovej kosti, môže túto rybu rovno porciovať,“ povedal o ministrovi zdravotníctva.

Fico preto vyzval Lipšica, aby sa vyjadril ku konaniu svojho straníckeho kolegu, ministra zdravotníctva. „Otázka je, či má zmysel k niečomu vyzývať pani Radičovú. Je veľmi slabá premiérka, pretože nemá za sebou politickú stranu, ktorá by jej umožňovala prijímať dôsledné politické rozhodnutia,“ uviedol. Samotný minister zdravotníctva nemá pre Smer žiadnu politickú hodnotu. „Nemá hodnotu ani pešiaka na šachovnici,“ dodal Fico.

O prípade protipneumokokovej vakcíny od spoločnosti Pfizer informoval denník SME. Konkurent Pfizeru, spoločnosť GlaxoSmithKline, si totiž na Slovensku zaregistroval vlastnú vakcínu lacnejšie, a tak podľa denníka drahšiemu produktu Pfizeru hrozilo, že za jeho liek si budú rodičia musieť priplatiť. Pfizer však požiadal ministerstvo zdravotníctva o povolenie na predaj nového balenia, ktoré mu zabezpečovalo predaj bez doplatku. Minister s tým súhlasil. O tom, že je liek bez doplatku, informoval rezort podľa SME v deň, keď o kategorizáciu firma požiadala. Denník pritom poukazuje, že iné lieky na to potrebujú približne sto dní a schvaľovanie minimálne pred kategorizačnou komisiou. Upozorňuje aj na skutočnosť, že minister v minulosti pracoval v spoločnosti Pfizer.

Bývalá členka kategorizačnej komisie Angelika Szalayová uviedla, že zákon pravdepodobne v tomto prípade porušený nebol, porušené však boli pravidlá stanovené v rezorte. Podľa riaditeľa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša je v tomto prípade viditeľný aj možný konflikt záujmov. Jeden z členov Imunizačnej komisie Úradu verejného zdravotníctva SR mal podľa jeho informácií v minulosti prepojenie so spomínanou firmou Pfizer.

167 debata chyba