Odbory zbierajú podpisy, Kollár pripomenul ich zmluvu so Smerom

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) nemá záujem meniť Zákonník práce. Uviedol to v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu (SRo) Sobotné dialógy prezident konfederácie Miroslav Gazdík. Odborári rozbiehajú petičnú akciu, ktorá má byť odozvou na vládou pripravované zmeny v Zákonníku práce a vyvrcholiť má referendom.

15.01.2011 14:43
odbory Foto:
Odborári iniciovali niekoľko protestov, teraz prichádzajú s návrhom zorganizovať referendum o zmenách v Zákonníku práce.
debata (93)

„Konfederácia nemá až taký veľký záujem meniť Zákonník práce,“ povedal Gazdík. Podotkol však, že partnerom v tripartite dali odborári námety na zlepšenie zákonníka. „Strana vlády do termínu nedala vecný zámer, tak sme opakovane požiadali, a nielen my ale aj zamestnávatelia, aby ministerstvo práce dalo svoje predstavy a my sme medzitým vyjednávali. No len tie názory sú strašne rozdielne a celý ten vývoj smeruje k tomu, že je tu taká predstava niektorých, že by v pracovnom práve nepotrebovali ani Zákonník práce, že by im úplne stačil občiansky. A to my nemôžeme dovoliť, preboha,“ povedal Gazdík.

Prezident KOZ pripustil, že ak by odborári mali pristúpiť k zmene, tak asi len v tom, že treba jasnejšie zadefinovať, čo je závislá práca. „Aby nám zamestnávatelia neobchádzali pracovnoprávny vzťah, nemenili ho na obchodno-právny, pretože strašne veľa ľudí tlačili do živností, aby sa zbavili odvodov, aby tú celú ťarchu zodpovednosti preniesli na zamestnanca,“ vysvetlil Gazdík. Tiež spomenul, že upravená by mohla byť aj otázka dohôd o pracovnej činnosti a dohôd o vykonaní práce.

Gazdík verí, že sa KOZ podarí získať potrebných 350-tisíc podpisov, ktoré by mohli iniciovať referendum o zmenách v Zákonníku práce. „Pokiaľ by vláda chcela urobiť strašne veľké zmeny v Zákonníku práce, no tak budeme aj my pristupovať k tomu tak, že budeme trvať na vyhlásení referenda,“ povedal Gazdík a dodal, že si uvedomuje nákladnosť a nátlakovosť takéhoto riešenia. „Aby si uvedomili určitú zodpovednosť,“ smeroval k vláde. Situácia podľa Gazdíka bude závisieť od vývoja petičnej akcie a od výsledku rokovaní. V rámci troch referendových otázok je aj otázka o skrátení pracovného týždňa na 35 hodín pri zachovaní súčasného stavu pracovných miest.

Kollár: Už sme zabudli, že odbory podpísali zmluvu so Smerom

„Treba pripomenúť, že v minulosti tú Pandorinu skrinku otvorila strana Smer. Už sme všetci zabudli na to, že odbory majú podpísanú dohodu so stranou Smer… Celkom tomu rozumiem, že KOZ ako zmluvný partner Smeru chce, resp. musí udržiavať voličov tejto strany v trvalej bojovej pohotovosti,“ povedal v diskusii SRo poslanec Národnej strany SR za koaličnú stranu Sloboda a Solidarita Jozef Kollár. Podľa neho je to začiatok konca a politicky nebezpečná hra s ohňom.

„Keď politická strana, a teraz je úplne jedno či vládna, alebo opozičná, podpíše zmluvu o spolupráci s odbormi, tak toto je jednoznačný dôkaz o politizácii odborov,“ povedal Kollár. Podotkol, že odborári ešte nemôžu poznať definitívnu podobu vynoveného Zákonníka práce. „Nepoznám ju v tejto chvíli ani ja. Bola zriadená pracovná skupina, ktorá pracuje na zmenách Zákonníka práce. Odborári odmietli účasť svojho zástupcu v tejto skupine,“ povedal Kollár. Za jednu z absurdít zo strany odborárov považuje to, že KOZ o skrátení dĺžky pracovného týždňa rokuje s Jednotou dôchodcov Slovenska. Kollár dodal, že odbory potrebujú touto iniciatívou dať o sebe vedieť, lebo sa im v posledných rokoch výrazne zmenšila členská základňa. „Dnes majú zorganizovaných vo svojich organizáciách okolo 300-tisíc členov, niekedy mali 2,4 milióna. Tak sú v úpadku, potrebujú dať znova o sebe počuť a mobilizovať. Neustúpime,“ povedal Kollár.

„Spolupráca medzi sociálnodemokra­tickou stranou v hociktorej krajine a odbormi je úplne prirodzená. A či je podviazaná nejakou zmluvou o spolupráci, ktorá je verejne prístupná, je úplne normálne,“ reagoval poslanec NR SR za stranu Smer Peter Kažimír. Opozičný poslanec sa hlási k iniciatíve odborov. „Ja súhlasím s tým. Je to vlastne revolver na stole, ktorý má signalizovať vláde,“ povedal. Podľa neho boli odbory po jesenných rokovaniach so súčasnou vládou o vládnom balíčku „skopnuté zo schodov a nikto sa s nimi vážne nebavil“. Kažimír si myslí, že odbory majú právo organizovať petíciu proti zmenám v Zákonníku práce. „Na referendum sú tu väčší špecialisti z SaS, ktorí vedia aj to, že v prípade referenda sa často dávajú otázky, ktoré sú takým cukríčkom, majú prilákať ľudí. To sa dialo aj v tom poslednom referende. My sa určite stotožníme s otázkou, aby sa neatakoval Zákonník práce na úkor ochrany práv zamestnanca,“ povedal Kažimír v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu.

93 debata chyba