Štát ľudí pred smogom nevaruje, najhoršie sa dýcha v Ružomberku

Prašnosť v ovzduší sa na Slovensku zvyšuje, ale štát na ňu svojich obyvateľov neupozorňuje. Napriek tomu, že častice prachu kvalitu ovzdušia zhoršujú najviac.

17.01.2011 15:00
emisie, dym, smog, továreň, fabrika, podnik,... Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Dní, keď je prašnosť vyššia, ako dovoľujú európske a slovenské normy, je veľa. Pravde sa podarilo získať predbežné údaje Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu za vlaňajší rok, podľa ktorých sa situácia na väčšine z 28 merných miest zhoršila. Najhoršie je na tom Ružomberok. Prachu v ovzduší tam bolo priveľa počas 143 dní, čo je o 49 dní viac ako v roku 2009. Normy povoľujú najviac 35 nadlimitných dní.

V Česku aj minulý týždeň meteorológovia upozornili na možnosť výskytu smogovej situácie na severe Moravy. Na Slovensku síce varovný systém existuje, ale týka sa iba prízemného ozónu a oxidov síry a dusíka, ktoré nie sú také nebezpečné ako v minulosti. Vedúci oddelenia kvality ovzdušia SHMÚ Ladislav Ronchetti vraví, že pre ich prekročené koncentrácie vlani nemuseli vydať ani jednu výstrahu.

Povinnosť informovať o kvalite ovzdušia si Slovensko plní tým, že na internetovej stránke SHMÚ zverejňuje hodinové koncentrácie škodlivín v ovzduší. Údaje však nehovoria o prekročení povolených limitov a človek na základe nich nezistí, že ovzdušie nie je v poriadku. Podľa Ronchettiho je problém v tom, že prekročenie povolenej dennej koncentrácie prašnosti je známe až na ďalší deň. „Predpoveď imisnej situácie pre túto znečisťujúcu látku je problematická,“ dodáva.

„Varovný systém týkajúci sa prachových častíc nahrádzajú opatrenia na zníženie týchto emisií v rámci akčných plánov,“ vraví hovorkyňa ministerstva životného prostredia Beatrice Hudáková. Jedným z prijatých opatrení podľa nej je informovanie obyvateľov o prekračovaní limitnej hodnoty oznamom v miestnom rozhlase a na úradnej tabuli, čo majú na starosti krajské úrady životného prostredia. Podľa zistení Pravdy také niečo nefunguje.

Väčšie mestá už miestny rozhlas nemajú. Napríklad Žilina má rozhlas iba v okrajových častiach, hovorca Martin Barčík však vraví, že takýto oznam nikdy nevysielali. V Ružomberku majú rozhlas aj v meste. Pracovníčka, ktorá má hlásenia na starosti, informovala, že v minulosti vysielali jedine varovanie pred silným vetrom.

U našich západných susedov platí už tretí rok smogová vyhláška, ktorá meteorológom umožňuje dokonca nariadiť obmedzenie výroby najväčších znečisťovateľov. V Ostrave napríklad počas vyhláseného stupňa regulácie premáva MHD zadarmo. Rozdielny postoj Slovenska Hudáková zdôvodňuje lepším ovzduším. „Na porovnanie opatrení, na Slovensku je limitná hodnota prachových častíc prekračovaná maximálne dvoj- až dvaapolnásobne, v Českej republike je to niekoľkonásob­ne viac.“

Limity neplníme

Európska komisia na jeseň minulého roku „naliehavo“ požiadala päť štátov – Nemecko, Rakúsko, Česko, Poľsko a Slovensko, aby dodržiavali normy drobných častíc vo vzduchu. Ak sa Slovensku nepodarí uspokojivo vysvetliť, prečo ich prekračuje, hrozí mu, že skončí pred Európskym súdnym dvorom. Naša krajina, ktorá bola podobne ako iné štáty povinná splniť limity do roku 2005, požiadala o výnimku do júna 2011. Podľa hovorkyne Európskej komisie na Slovensku Jany Farkašovej posudzovanie žiadosti sa zatiaľ neskončilo.

Podľa komisie znečistenie ovzdušia v Európe spôsobuje ročne viac ako 350-tisíc predčasných úmrtí. Škodlivú prašnosť v ovzduší, ktorá je dnes pre Európu najväčším problémom, má na svedomí nielen priemysel, ale aj doprava, neočistené cesty alebo vykurovanie domácností. Mikročiastočky prachu sú zákernejšie ako väčšie nečistoty, pretože dokážu preniknúť do pľúc alebo dokonca aj do krvi.

„V závislosti od miery prekročenia povolených limitov ide určite o ťažkosti pri dýchaní. U chronicky chorých na respiračné ochorenia vrátane astmy a alergií môže dôjsť k výraznému zhoršeniu zdravotného stavu až k akútnemu stavu,“ vysvetlil pre Pravdu zastupujúci hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. Dlhodobejšie vystavenie vyšším koncentráciám môže podľa neho viesť k ochoreniam dýchacích ciest a postupne i k narušeniu imunitného systému.

Čo sú PM10
Miniatúrne častice prachu šírené v ovzduší s priemerom menším ako 10 mikrometrov. Ročná hodnota v kubickom metri ovzdušia nesmie prekročiť 40 mikrogramov. Normy stanovujú aj dennú koncentráciu 50 mikrogramov na kubický meter, ktorá nesmie byť prekročená viac ako 35-krát za rok. V súčasnosti sa pripravuje ešte prísnejšia norma, ktorá bude sledovať častice prachu menšie ako 2,5 mikrometra.

Príklad varovania z Česka:
Osoby s chronickými dýchacími ťažkosťami, chorobami srdca, starší ľudia a malé deti by mali obmedziť pohyb vonku. Zdravé dospelé osoby by sa mali vonku zdržať zvýšenej fyzickej záťaže so zvýšenou frekvenciou dýchania.

9 debata chyba