Útokov na ochranárov pribúda

Bojovať u nás za verejné záujmy je čoraz nebezpečnejšie. Útokov na ochranárov a občianskych aktivistov v poslednom čase pribúda, pričom ani jeden z nich polícia neobjasnila. Beztrestnosť páchateľov znamená ešte väčšie obavy pre tých, ktorí upozorňujú na korupciu a prešľapy vplyvných podnikateľov. Po nedávnom ohrození známeho aktivistu sa preto ochranári v utorok obrátili na ministra vnútra a policajného prezidenta, aby vyšetrili všetky prípady a zabránili ďalším útokom.

19.01.2011 12:04
Rohaľ Foto:
Martinovi Rohaľovi Iľkivovi podpálili neznámi páchatelia strechu.
debata (14)

Podnetom na napísanie listu bol incident, ktorý sa minulý piatok prihodil v Považskej Bystrici. Dvaja maskovaní muži tam v domnení, že ide o aktivistu Juraja Smatanu, napadli jeho 16-ročného synovca. Smatana je šéfom občianskeho združenia Klub Strážov, venuje sa komunálnej politike a ochrane občianskych práv. Je aj poslancom v mestskom zastupiteľstve za združenie Zmena zdola a poradcom predsedníčky vlády pre životné prostredie. Podľa ochranárov môžu útoky naňho súvisieť s jeho kritikou súkromného zverinca v chránenej krajinnej oblasti, ktorý patrí vplyvnému podnikateľovi.

Neznámi páchatelia poškodili aj auto Smatanovho švagra. „Chceli sme podať trestné oznámenie, pretože išlo o zastrašovanie, no policajti všetko klasifikovali len ako priestupok,“ upozornil Smatana, ktorý má pochybnosti, že sa polícii podarí niečo vypátrať. „Všetky podobné prípady, ktoré sa stali, zostali neobjasnené. Páchateľov nikdy nenašli.“ Hovorca krajskej polície Pavol Kudlička potvrdil, že prijali tri oznámenia o priestupkoch proti občianskemu spolunažívaniu a proti majetku: „Všetky sú v štádiu vyšetrovania.“

Občianski aktivisti, no často aj regionálni novinári, ktorí o sporných veciach informujú, čelia rôznym útokom a vyhrážaniu už roky. Či už ide o výhražné telefonáty a SMS, anonymné udania, ohováranie – Smatanu ako učiteľa na gymnáziu napríklad falošne obvinili z pedofílie, alebo násilnejšie spôsoby zastrašovania – ničenie majetku, rozbíjanie okien, podpaľovanie domov a áut, prípadne fyzické napadnutie. S miernejšími formami sa stretli napríklad občianski aktivisti a novinári, ktorí pred pár rokmi kritizovali spornú stavbu 30-podlažného mrakodrapu na Šancovej ulici, s brutálnejším zase členovia Lesoochranárskeho zoskupenia VLK a ďalší aktivisti.

Niektorí z nich z obavy o život svoj občiansky zápas vzdali. Mladý bratislavský právnik Martin Rohaľ Iľkiv ustúpil po tom, čo mu neznámi páchatelia vo februári 2007 podpálili strechu na dome a spôsobili škodu za vyše tri milióny korún. Bojoval totiž proti čiernym stavbám v okolí Slavína. V čase požiaru boli v dome i jeho rodičia a manželka v šiestom mesiaci tehotenstva. „Na jej žiadosť som sa stiahol z verejného života. Mám rodinu, proti takým praktikám nemám ako bojovať. Obrazne povedané, moje zapálenie pre vec vyhaslo spolu s našou strechou,“ vysvetlil bývalý aktivista.

Podobne reagovali aj členovia občianskeho združenia Trebišov nahlas bojujúci proti výstavbe tepelnej elektrárne. V marci 2009 zastavili činnosť. Keď sa jeden z nich Gejza Gore neskôr opäť verejne ozval, našiel si na aute takmer mafiánsku výstrahu – potkana s odrezanou hlavou.

Podľa ministerstva vnútra sa policajti zaoberajú všetkými útokmi na občianskych aktivistov. „K listu sa budeme môcť vyjadriť, až keď ho dostaneme, ale polícia má našu dôveru. Je však absolútne neprijateľné, aby ľudia, ktorí poukazujú na nejaké porušenie zákona alebo nespravodlivosť, boli vystavení takýmto útokom,“ povedal hovorca rezortu Gábor Grendel.

Útoky na občianskych aktivistov

november 2010 – trenčianskym poslancom Robertovi Lifkovi (nezávislý) a Ladislavovi Pavlíkovi (Smer), ako aj šéfredaktorke lokálnych novín Ľuboslave Sedlákovej neznámi páchatelia poškodili autá. Všetci kritizovali vysokú zadlženosť mesta.

október 2010 – dvaja muži s kuklami a kovovými tyčami prepadli v Považskej Bystrici Jána Remšíka, ktorý vystupoval proti pochybným prevodom verejných pozemkov.

jún 2010 – 70-ročnému dôchodcovi Ivanovi Cehelskému podpálili chalupu v Osturni pri Kežmarku, škoda presiahla 80-tisíc eur. Na inšpekciu dával podnety proti zvernici v chránenej oblasti Strážovské vrchy. Keď v aktivitách pokračoval, jeho synovi vyhorelo auto.

apríl 2010 – členovi Lesoochranárskeho zoskupenia VLK Branislavovi Balážovi podpálili novostavbu jeho dreveného ekologického domu v Beňušovciach v Liptove. Angažoval sa proti zonácii Tatier, no prekážať mohol aj záujemcom o pozemky v obci.

marec 2009 – združenie Trebišov nahlas zastavilo svoju činnosť v obave o bezpečnosť svojich členov, ktorí kritizovali zámer vybudovať v blízkosti mesta tepelnú elektráreň. Aktivisti dostali na výstrahu listy s popolom a obhoreným papierom. Vyhrážkam sa nevyhla ani regionálna novinárka, ktorá o prípade informovala. Keď sa v júni 2010 člen združenia Gejza Gore opäť rozhodol verejne vystúpiť, našiel si na aute potkana s odrezanou hlavou.

apríl 2007 – neznámi muži zbili v Prešove náčelníka zoskupenia VLK Juraja Lukáča, ktorý bojoval proti ťažbe dreva v Tichej a Kôprovej doline. V Bratislave zase ochranárku Katarínu Šimončičovú päsťami napadol majiteľ pozemku, ktorý tam bez povolenia vyrúbal stromy.

február 2007 – Martinovi Rohaľovi Iľkivovi, ktorý sa v Bratislave angažoval proti čiernym stavbám, podpálili strechu domu. Neznámi páchatelia založili požiar v noci, keď v dome spal spolu s rodičmi a tehotnou manželkou. Iľkivovcom, ktorí prežili len vďaka náhode, neskôr autom nabúrali bránu.

14 debata chyba