Vláda vymenila troch členov Súdnej rady, Harabin to kritizuje

Vláda v stredu vymenila troch členov Súdnej rady SR. Kabinet pred uplynutím ich päťročného funkčného obdobia odvolal zo súdnej rady Richarda Molnára, Daniela Hudáka a Viliama Dohňanského, ktorých do funkcie v rokoch 2007 a 2009 vymenovala vláda Roberta Fica.

19.01.2011 14:19 , aktualizované: 16:30
kladivko, súd, sudca, rozsudok, trestný čin Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Na uvoľnené miesta vláda vymenovala Ľudmilu Babjakovú z košického krajského súdu, ktorá je signatárkou sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu či výzvy Červená pre Harabina, Jozefa Vozára, advokáta a pracovníka Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied a bývalého sudcu Ústavného súdu SR a profesora teórie štátu a práva na Právnickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Alexandra Bröstla.

Rada sa stala súčasťou vybavovania účtov, tvrdí Žitňanská

Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré materiál na vládu predložilo, sa nazdáva, že vláda aj parlament majú právo svojich nominantov v súdnej rade odvolať aj pred uplynutím ich funkčného obdobia.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ) považuje toto rozhodnutie za ďalší z krokov na zvýšenie dôveryhodnosti justície. Nazdáva sa, že súdna rada zlyhala tým, že sa stala súčasťou vybavovania si účtov. Ministerke okrem iného prekáža, že rada prejudikovala rozhodnutie v prípade tzv. antidiskriminačných žalôb sudcov, ktorým sa nepáči, že mali nižšie mzdy než sudcovia špeciálneho súdu.

„Stransparentnili sme rokovanie súdnej rady, je namieste, aby prišli noví, dôveryhodní ľudia,“ povedala Žitňanská na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. Traja noví členovia by podľa ministerky mali priniesť do rady vážnosť, otvorenosť názorov a širšiu diskusiu.

Harabin: Odvolanie Dohňanského je darčekom mafii

Ako darček vlády pre mafiu vníma odvolanie sudcu Dohňanského zo Súdnej rady jej predseda Štefan Harabin. Ako pripomína v reakcii na odvolanie členov rady, Dohňanský riešil najzávažnejšie mafiánske prípady a spečatil doživotie pre Mikuláša Černáka.

„Namiesto štátneho vyznamenania pre Dohňanského za statočnosť a čestnosť, a to nielen pri procese s nájomným vrahom podsvetia Alojzom Kromkom a jeho skupinou, alebo za potvrdenie doživotia pre Černáka, ho vláda degradovala ako nespoľahlivého,“ uviedol. Harabin sa pýta, kto iný má byť členom súdnej rady, „ak nie takýto sudca, ktorý sa celý život nebál bez ochranky a výhod postaviť vrahom a mafii“.

Žitňanská (SDKÚ) sa nazdáva, že Harabin by mal v tomto prípade vážiť slová. „Všetci si pamätáme prepis rozhovoru s Bakim Sadikim,“ pripomenula po dnešnom rokovaní vlády kauzu, pre ktorú Harabin v roku 2008 ešte ako minister spravodlivosti vo vláde Roberta Fica čelil v parlamente odvolávaniu. Vtedajšia opozícia Harabinovi vyčítala, že sa telefonicky žoviálne zhováral s údajným bossom albánskej drogovej mafie Sadikim. Ministerka zdôraznila, že novovymenovaní členovia rady sú všeobecne uznávané právnické autority.

Súdna rada má 17 členov, ôsmich volia a odvolávajú sudcovia, po troch parlament, vláda a prezident. Medzi kompetencie Súdnej rady SR patrí okrem rozhodovania o pridelení a preložení sudcov, predkladaní vláde návrhov kandidátov na sudcov, ktorí by mali pôsobiť za SR v medzinárodných súdnych orgánoch, voľbe členov a predsedov disciplinárnych senátov aj voľba predsedu Najvyššieho súdu SR, ktorý rade zároveň predsedá.

6 debata chyba