Štátne kliniky majú výhradu svedomia. Uhliarik mlčí

Ženy, ktoré by chceli podstúpiť umelé prerušenie tehotenstva na niektorom z troch pracovísk Univerzitnej nemocnice v Bratislave, dnes nemajú šancu. S výnimkou zdravotných či vekových dôvodov totiž v týchto dňoch tento zákrok prestali vykonávať už na všetkých jej klinikách. Tamojší lekári na žiadosti o interrupciu reagujú vyhýbavo, odôvodňujú to technickými príčinami a odkazujú pacientky na súkromné zariadenia.

22.01.2011 08:10 , aktualizované: 15:00
Ivan Uhliarik Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Kresťanskí demokrati spolu s Konferenciou biskupov Slovenska presadzujú úplný zákaz potratov či uplatňovanie výhrady vo svedomí.
debata (50)

Vedenie nemocnice tvrdí, že ide o rozhodnutie lekárov. Ministerstvo zdravotníctva tento stav nekomentovalo. Hovorkyňa Katarína Zollerová odkázala, že je na slobodnej voľbe lekárov, či budú interrupcie vykonávať, alebo nie. „Ak si však tamojší zdravotnícki pracovníci uplatnili výhradu svedomia, ministerstvo ich rozhodnutie plne rešpektuje,“ uviedla. Poprela kuloárne informácie, podľa ktorých môže byť za odmietaním interrupcií tiché odporúčanie ministerstva zdravotníctva, ktoré vedie podpredseda KDH Ivan Uhliarik. Kresťanskí demokrati spolu s Konferenciou biskupov Slovenska dlhodobo presadzujú úplný zákaz potratov či uplatňovanie výhrady vo svedomí.

Odborníci upozorňujú, že na prerušenie tehotenstva má podľa Charty práv pacienta žena právo, tak ako na každý zákrok, ktorý nie je zákonom zakázaný. „Výhrada vo svedomí je možná, to však štát nezbavuje povinnosti zabezpečiť dostupnosť interrupcie. Ak bude štát trvalo spochybňovať sexuálnu výchovu, antikoncepciu aj legálny status umelého prerušenia tehotenstva, je to cesta do pekla so všetkými rizikami nelegálnych potratov,“ vyhlásil prezident Spoločnosti pre plánované rodičovstvo Michal Kliment.

„Výhradu svedomia si nemôžu uplatňovať nemocnice, iba lekári. Takže ak si aj jednotlivci v niektorom zariadení uplatňujú výhradu svedomia, zariadenie musí zabezpečiť k službe adekvátny a kvalitný prístup,“ upozornila aj právnička zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Janka Debrecéniová.

Štátna nemocnica v Bratislave síce aj podľa zistení Pravdy odporúča pacientkam iných lekárov, tí však zákrok urobia v súkromných nemocniciach. Kliment upozorňuje, že práve kliniky Univerzitnej nemocnice na rozdiel od súkromných kliník disponujú najlepším vybavením, ktoré v prípade komplikácií v priebehu zákroku môže žene zachrániť život. Podľa neho by mal byť výkon interrupcií v bratislavskej Univerzitnej nemocnici samozrejmosťou aj preto, že je tu potreba výchovy odborníkov schopných bezpečne vykonať zákrok predovšetkým na pracoviskách najvyššej úrovne.

V ružinovskej nemocnici, ktorá je jedným z pracovísk Univerzitnej nemocnice v hlavnom meste, sa interrupcie nevykonávajú už vyše sedem rokov. Vo zvyšných dvoch, na Antolskej a na Kramároch, je to podľa zdrojov Pravdy záležitosť posledných dní. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Zuzana Čižmáriková túto informáciu potvrdila len nepriamo. „V nemocnici sa nijaké nariadenia nezmenili. Rešpektujeme iba právo našich lekárov slobodne sa rozhodnúť pre výkon povolania. Viacerí a zo všetkých troch kliník si uplatňujú výhradu vo svedomí,“ uviedla v stanovisku.

„Samozrejme, úplne iná je situácia, ak má pacientka zdravotné dôvody,“ zdôraznila. V Univerzitnej nemocnici sa podľa nej určite nestalo, aby pacientke vyžadujúcej takýto zákrok neodporučili podstúpiť ho v inom zariadení. Pripomína, že len v hlavnom meste je niekoľko súkromných kliník, kde o zákrok môže požiadať.

„Univerzitná nemocnica Bratislava plní a rešpektuje zákony, podľa ktorých má každý občan nárok na poskytnutie bezplatnej zdravotnej starostlivosti,“ uzavrela Čižmáriková. Zároveň však dodala, že interrupcia bez zdravotnej či vekovej indikácie nespadá do „zdravotnej starostlivosti“. Je to iba „zákrok na požiadanie“.

Ministerstvo zdravotníctva tiež tvrdí, že len rešpektuje rozhodnutie lekárov, snahy ministra zdravotníctva aj jeho strany KDH o obmedzenie interrupcií sú však známe. Uhliarik dokonca krátko pred Vianocami dostal od Vysokej školy zdravotníctva svätej Alžbety za prítomnosti všetkých biskupov cenu za záchranu nenarodeného dieťaťa. Tam mal podľa zdrojov Pravdy aj povedať, že sa pokúsi dosiahnuť, aby sa interrupcie v bratislavských štátnych zariadeniach nevykonávali. Údajne o tejto záležitosti debatoval aj nový riaditeľ Univerzitnej nemocnice Jozef Sabol s prednostami všetkých troch kliník.

Zollerová sa k týmto informáciám napriek žiadosti redakcie nevyjadrila. Neodpovedala ani na ďalšie položené otázky, napríklad prečo sa v súčasnosti v hlavnom meste táto služba neposkytuje v nijakom štátnom zariadení a či je to v súlade s dodržiavaním zákonov a medzinárodných dohovorov.

Kliment naznačil, že vie o snahách z kruhov KDH všemožne a plošne obmedziť prístup k službe zvanej „legálny potrat“. „Ako je známe, súčasťou ich trvalej snahy je dostať tento zákrok úplne mimo zákona,“ pripomína. Podľa neho je však neprípustné, aby sa do reality problému ustavične miešala politika a ideológia.

Pravda zistila, že na Slovensku umelé potraty odmietajú robiť vo viacerých nemocniciach. Napríklad v Trstenej, Dolnom Kubíne. Vo zvyšných dvoch nemocniciach univerzitného typu v Martine aj Košiciach sa však naďalej vykonávajú. „Bezplatne zo zdravotných dôvodov a spoplatnené bez indikácie, presne v zmysle zákona,“ potvrdil námestník martinskej nemocnice Dušan Krkoška.

„Na I. aj na II.¤gynekologicko-pôrodníckej klinike interrupcie bežne robíme aj bez zdravotných indikácií. Nie je problém, že by si u nás všetci lekári uplatňovali výhradu vo svedomí. Dokonca je ich veľmi málo,“ potvrdila hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Legislatíva v zahraničí je rôzna. V USA nerobí takýto zákrok nijaká štátna klinika. A rovnakú politiku presadzujú aj niektoré štáty Európskej únie, ktoré sa riadia smernicou o výhrade vo svedomí.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba