Interrupcie nerobíme. Z technických príčin...

"Interrupcie už nerobíme." "Odkedy?" "Oddnes. Dovi." Takáto komunikácia prebehla medzi redaktorkou Pravdy, keď sa v nemocnici na Antolskej ulici v Bratislave-Petržalke ako fingovaná pacientka chcela telefonicky objednať na zákrok.

22.01.2011 17:36
nemocnica na Kramároch Foto:
Na Kramároch sa donedávna interrupcie robili bežne. Nemocnica dokonca robila zákroky napríklad až ženám z Oravy, kde sa lekári odvolávali na výhradu svedomia.
debata (307)

Pravda si tak chcela overiť informácie, podľa ktorých pracoviská Univerzitnej nemocnice v posledných mesiacoch interrupcie nevykonávajú. Žiadne oficiálne nariadenie síce neexistuje, nemocnice však uvádzajú rôzne príčiny, prečo interrupciu neurobia. Pravde vyšlo, že ani v jednom z oslovených štátnych zariadení v hlavnom meste by záujemkyňu o interrupciu neprijali.

V ružinovskej nemocnici zaznela tiež zamietavá odpoveď. A hoci potom sestrička dodala: „Robíme len interrupcie zo zdravotných dôvodov a z dôvodu veku, keby ste mali nad štyridsať,“ podľa oficiálneho vyjadrenia hovorkyne tu už umelé prerušenie tehotenstva nerobili sedem rokov.

V nemocnici Akademika Ladislava Dérera na Kramároch zasa uviedli, že umelé prerušenie tehotenstva nerobia z technických príčin. „Interrupcie tu teraz z technických príčin nerobíme,“ odkázala redaktorke Pravdy, ktorá sa do telefónu predstavila ako pacientka, sestrička na gynekologickom oddelení. Zároveň ochotne poskytla číslo na lekára, u ktorého sa treba objednať: „To je tiež náš doktor, má tu ambulanciu.“

MUDr. Martin Gažo síce naozaj v priestoroch nemocnice ambulanciu má a bol hneď ochotný pacientku objednať, jeho ambulancia je však neštátnym zariadením. Priestory na Kramároch si iba prenajíma. Okrem toho pacientky tu zaplatia viac. Zatiaľ čo za zákrok na vlastné požiadanie do 12. týždňa tehotenstva zaplatí žena v štátnej nemocnici 250 eur, u doktora Gaža sa platí 35 eur za vyšetrenie a 332 eur za zákrok. Na otázku, či zákrok prebehne ambulantne alebo v nemocnici pod celkovou anestéziou, doktor Gažo odpovedal, že pod anestéziou, v nemocnici. Keď však redaktorka naliehala, či na Kramároch, doktor odpovedal: „V inej nemocnici, neštátnej.“

Podľa zdroja Pravdy sa na Kramároch donedávna interrupcie robili bežne. Nemocnica dokonca robila zákroky napríklad až ženám z Oravy, kde sa lekári odvolávali na výhradu svedomia. Tú si začali uplatňovať ešte na začiatku 90. rokov, keď bol ministrom zdravotníctva Alojz Rakús za KDH. Výhrada svedomia dodnes pôsobí ako čarovná formulka pre všetkých, ktorým sa interrupciu robiť nechce. Dokonca sú prípady, že aj internista, ktorý má pacientku pred zákrokom vyšetriť, to odmietne pre výhradu svedomia.

© Autorské práva vyhradené

307 debata chyba