Fialovú čaká operácia, Kostelný už pod nožom bol. Vybrali mu šrapnel

Herečka Zuzana Fialová ostáva po výbuchu na moskovskom letisku v nemocnici, o jej ďalšej liečbe rozhodujú moskovskí lekári. V Slovenskom dome v Moskve bude po výbuchu spať túto noc napokon len sestra Ľuboša Kostelného Alexandra, hercovi totiž museli odstrániť z tela šrapnel a zostal v nemocnici na pozorovaní.

25.01.2011 12:22 , aktualizované: 17:24
Fialová Kostelný Foto: ,
Herečka Zuzana Fialová s kolegom Ľubošom Kostelným.
debata (38)

„Slovenský občan, ktorý zostal v Moskve, sa v priebehu dňa podrobil chirurgickému zákroku a túto noc strávi v nemocničnej izbe, na našom zastupiteľskom úrade ubytujú len jednu občianku,“ povedal Schwarzbacher.

Oficiálne informácie o pripravovanej operácii Fialovej neexistujú. „O zdravotnom stave občianky SR na žiadosť jej rodiny informácie poskytovať nebudeme,“ odkázal hovorca rezortu diplomacie Ľuboš Schwarzbacher. Slovenský veľvyslanec v Rusku Jozef Migaš ešte v pondelok v TA3 povedal, že herečku čaká operácia, zrejme pre poranenia od črepín z výbušniny. Okrem toho má poranené aj ucho. Lekári kvalifikujú Fialovej zranenia ako stredne ťažké.

Ministerstvo zahraničných vecí SR v pondelok potvrdilo, že sa na moskovskom letisku v čase výbuchu nachádzali minimálne piati Slováci. Podľa medializovaných informácií boli na letisku herci Zuzana Fialová a Ľuboš Kostelný so sestrou Alexandrou. Na rovnaký let z Viedne sa podľa Schwarzbachera zaregistrovali aj ďalší dvaja Slováci. „Podľa predbežných informácií sú tiež v poriadku, pokračujú z Moskvy do miesta svojej destinácie,“ povedal Schwarzbacher.

Kostelný so sestrou odišli po výbuchu do Slovenského domu, ktorý spadá pod ambasádu v Rusku. „Dvom občanom poskytli v Slovenskom dome ubytovanie a jedlo, je o nich postarané,“ uviedol Schwarzbacher. Ministerstvo zahraničných vecí registrovalo krátko pred 20:00 v Stredisku MZV SR pre pomoc občanom tri žiadosti príbuzných, ktorí sa zaujímali o svojich blízkych v Moskve. „Preverovali sme to, zatiaľ sme všetkých vybavili tým, že ich príbuzní sú v poriadku,“ hovorí Schwarzbacher.

Všetko o atentáte na letisku Domodedovo v Moskve

Medzi obeťami výbuchu je aj sedem cudzincov

Po výbuchu v pondelok o 16:32 miestneho času (14:32 SEČ) v časti príletovej haly medzinárodného letiska Domodedovo, kde cestujúci čakajú na svoju batožinu, zahynulo 35 ľudí a ďalších 180 utrpelo zranenia. Krátko predtým na letisku pristálo niekoľko desiatok medzištátnych letov. Medzi obeťami útoku je podľa internetovej stránky domoded24.com najmenej sedem cudzincov. Úrady zatiaľ identifikovali 25 tiel, vrátane dvoch Britov, Nemca, Bulhara. Ďalší traja identifikovaní cudzinci sú z Kirgizska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Predbežnú identifikáciu obetí vykonali ruské úrady na základe dokumentov, ktoré sa pri nich našli. Podľa moskovských úradov ostáva v nemocniciach 87 ľudí, medzi nimi je aj osem cudzincov. V kritickom stave sa stále nachádza 40 zranených.

Ľudia nosia na miesto nešťastia kvety. Foto: SITA
Domodedovo, výbuch, Moskva Ľudia nosia na miesto nešťastia kvety.

Útok mohla podľa najnovších informácií spáchať vdova po kaukazskom militantovi. Správy o tom, že približne päť kilogramov TNT mohla odpáliť aj čierna vdova, povedali vyšetrovateľom svedkovia tragédie. Podľa Ria Novosti sprevádzal podozrivú ženu jeden muž, ktorého hlava sa neskôr našla. Obaja podozriví teroristi zahynuli pri výbuchu, podľa zdroja výbušné zariadenie naplnené kovovými prieraznými článkami explodovalo hneď potom, ako žena otvorila príručnú tašku. Detonácia vzápätí vymrštila mužovu hlavu. (čítajte VIAC)

Moskovské tajné služby z útoku upodozrievajú takzvané čierne vdovy. Ide o vdovy po zabitých kaukazských povstalcoch. „Teroristický útok sa udial presne podľa schémy, ktorú používajú teroristi zo Severného Kaukazu,“ uviedol pre Ria Novosti zdroj. Aj pri útokoch na stanice moskovského metra sprevádzali samovražedných atentátnikov militanti.

Ruský prezident Dmitrij Medvedev v utorok obvinil zo zodpovednosti za útok vedenie a manažment letiska a nedostatočné bezpečnostné opatrenia. „To, čo sa stalo, demonštruje, že došlo k vážnemu narušeniu bezpečnosti. Niekto sa musel veľmi usilovať o prenesenie alebo prinesenie takého veľkého množstva výbušnín,“ uviedla tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na prezidenta Medvedeva. (čí­tajte VIAC)

Rusku už stihli vyjadriť sústrasť viacerí zahraniční lídri, ktorí hovoria o odsúdeniahodnom teroristickom útoku. Kondolovali aj politické osobnosti zo Slovenska – prezident Ivan Gašparovič, premiérka Iveta Radičová aj minister zahraničných vecí Mikuláš Dzurinda.

Na letisku zahynula aj ukrajinská dramatička

Ukrajinská autorka divadelných hier 29-ročná Anna Mašutinová zomrela v pondelok pri teroristickom útoku na moskovskom letisku Domodedovo, uviedli ukrajinskí predstavitelia a kolegovia dramatičky.

Mašutinová, ktorá písala pod pseudonymom Anna Jablonskaja divadelné hry a scenáre, si mala v Moskve prevziať cenu ruského filmového časopisu Isskutstvo Kino. Mašutinová, matka trojročného dieťaťa, priletela do Moskvy z ukrajinskej O­desy.

Moskva bude v stredu smútiť za obeťami

Moskovské úrady vyhlásili na stredu deň smútku za obete krvavého teroristického útoku na letisko Domodedovo. Informoval o tom hovorca starostu, ktorého citovala agentúra Ria Novosti.

„Na pamiatku obetí teroristického útoku na letisko Domodedovo z 24. januára vyhlásil starosta Moskvy Sergej Sobjanin na 26. januára deň smútku,“ uviedol hovorca. Zástavy budú v tento deň v Moskve a v celom moskovskom regióne viať na pol žrde, zábavné programy z televízie a rozhlasu zmiznú, koncerty budú odložené.

Policajti prezerajú obsah príručných batožín...
Výbuch na letisku si vyžiadal okrem 35 obetí...
+14Výbuch na letisku si vyžiadal okrem 35 obetí...
38 debata chyba