O slovenské občianstvo zatiaľ prišlo 25 ľudí

Za pol roka stratilo slovenské občianstvo 25 ľudí, ktorí sa po 17. júli 2010 rozhodli prijať občianstvo iného štátu. O slovenské prišli na základe zákona, ktorý prijala bývalá vláda ako reakciu na maďarský zákon, umožňujúci získať dvojaké občianstve na etnickom princípe. Z dvadsiatich piatich ľudí, ktorí prišli o slovenské občianstvo, maďarské získala iba jedna žena. Ostatní sa najčastejšie vzdali slovenského pre nemecké a rakúske občianstvo.

25.01.2011 13:09
debata (149)

Nová vláda sľúbila zmeniť zákon do konca minulého roka. Strany sa však na novele nevedia zhodnúť. SaS, SDKÚ a Most si osvojili novelu ministerstva zahraničných vecí, ktorá vyhlasuje maďarský zákon na Slovensku za neúčinný a vracia občianstvo všetkým, ktorí oň prišli. KDH však chce, aby nesmeli mať dvojaké občianstvo členovia polície, armády, hasiči či colníci. Most zasa žiada zákaz zúžiť len na tých, ktorí prichádzajú do kontaktu s tajnými informáciami. Strany sa majú dohodnúť do februárovej schôdze parlamentu.

Najnovšie vyšli s vlastnou pripomienkou Obyčajní ľudia z klubu SaS. Podľa nich by mal zákon ponechať stratu občianstva, ak občan získa maďarské bez reálnych väzieb na krajinu. Dvojaké občianstvo by si udržali tí, ktorí v druhej krajine dlhodobo žijú – kvôli práci alebo štúdiu. Predseda poslaneckého klubu Most-Híd László Sólymos považuje túto iniciatívu za čudnú. „Ten zákon sa rieši už tri mesiace. Podpísal sa pod to aj zástupca klubu SaS,“ pripomenul.

Dnes človek nestráca slovenské občianstvo iba vtedy, ak druhé získal svadbou alebo narodením. Z dvadsiatich piatich ľudí, ktorí prišli o slovenské, jedenásti získali občianstvo Nemecka, desiati Rakúska, po jednom pre občianstvo Talianska, Holandska, Maďarska a Veľkej Británie.

© Autorské práva vyhradené

149 debata chyba