Dozvieme sa, kto si trúfa viesť RTVS

Osemnásť ľudí si trúfa zachrániť zadlženú televíziu a dokázať, že bleskové spojenie s rozhlasom môže z dvoch verejnoprávnych médií urobiť jednu životaschopnú inštitúciu. Toľko ich odovzdalo svoj projekt. Medzi kandidátmi na šéfa RTVS sú známe mediálne mená aj chronickí záujemcovia.

26.01.2011 07:35
STV, televízia Foto:
Budúci riaditeľ bude musieť hlavne riešiť obrovské problémy v STV.
debata (12)

Obálky, ktoré mohli kandidáti priniesť do podateľne Národnej rady do polnoci, v stre­du otvorí mediálny výbor a 7. februára sa začne verejné vypočutie uchádzačov o riaditeľa.

Do súťaže, ktorú v konečnom dôsledku rozhodne koaličná väčšina v parlamente, sa prihlásila dočasná šéfka RTVS Miloslava Zemková. Ako bývalá riaditeľka Slovenského rozhlasu dostala rozhlas z miliónových dlhov po svojom predchodcovi Jaroslavovi Rezníkovi. Ten v súčasnosti vedie štátnu tlačovú agentúru TASR a tiež kandiduje. Rezníkovi môže priťažiť jeho minulosť, keď stál na čele rozhlasu za najreštriktívnejšej vlády Vladimíra Mečiara.

„Aj minulosť bude rozhodujúci faktor pri mojom rozhodovaní. Nielen koncepcia, budem ich spájať aj s konkrétnymi skutkami,“ povedal člen mediálneho výboru Tomáš Galbavý z SDKÚ. „Budeme sa pýtať aj na tieto veci,“ dodal jeho kolega z KDH Pavol Abrhan.

Riaditeľom Rozhlasu a televízie Slovenska chce byť aj doterajší člen Rady pre vysielanie a retransmisiu a bývalý šéf Fun Rádia Peter Abrahám. „Mám už predstavu, koho by som menoval na čelo televízie a rozhlasu. No bolo by nekorektné teraz hovoriť akékoľvek mená,“ uviedol Abrahám.

S jasnou predstavou sa uchádza o miesto riaditeľa RTVS Ján Fülle, niekdajší televízny redaktor, predseda Slovenského syndikátu novinárov, šéf volebného tímu prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej a hovorca exprezidenta Rudolfa Schustera. Jeho zámer je však odlišný od zámeru iniciátora ohlasovanej reformy verejnoprávnych médií, ministra kultúry Daniela Krajcera, ktorého strana SaS presadila zrušenie koncesionárskych poplatkov od januára budúceho roka. „Rušenie koncesií je hlúposť. Štát to sám neutiahne,“ myslí si Fülle. Vo svojom projekte uvažuje aj s výstavbou spoločného sídla STV a SRo s modernou a prepojenou technológiou.

Malé šance na zvolenie majú ďalší uchádzači. Medzi nimi je motoristický novinár Pavel Jacz. V minulosti neúspešne kandidoval za riaditeľa Slovenskej televízie, kde navrhoval rozšíriť vysielanie okrem športovej trojky na spravodajskú štvorku a päťku, ktorá by čerpala programy z archívov STV.

Kandiduje aj Jaroslav Dóczy, bývalý majiteľ nitrianskeho N-Rádia sa trikrát pokúšal o miesto riaditeľa STV. Naposledy s plánom na vytvorenie „televízneho domu kultúry“ a stopercentného zvýšenia koncesionárskych poplatkov. Podľa mediálne.sk sa za riaditeľa hlási aj chronický uchádzač Marián Ostatník. Naposledy ho vylúčili zo súťaže o šéfa STV pre nesplnenie náležitostí. Na čelo RTVS si vraj trúfa aj manžel moderátorky TV Markíza Igor Šimkovič. Posledný riaditeľ STV Štefan Nižňanský nekandiduje. „S RTVS nechcem mať nič spoločné,“ vyhlásil.

Do Rady RTVS sa do utorka večera hlásilo 34 ľudí. Viacerí z nich sa pôvodne spomínali ako horúci kandidáti na šéfa RTVS. Mediálneho odborníka a bývalého predsedu Rady STV Miroslava Kollára nominuje jeho domovský Inštitút pre verejné otázky, Petra Maleca, riaditeľa STV v 90. rokoch, Medzinárodný tlačový inštitút IPI, Mediálny inštitút navrhol autora športovej STV3 Andreja Miklánka a odborníka na autorské právo Radoslava Kutaša, bývalého šéfa Rozhlasovej rady Vladimíra Taliana nominuje OZ Hlava 98 a niekdajšieho riaditeľa STV Milana Materáka OZ Slovenská akadémia manažmentu. Aj o členoch Rady rozhodne hlasovaním parlament na najbližšej schôdzi.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba