Ľudia blízki KDH priznali manipuláciu s vodou

Ľudia blízki KDH zodpovední za tichú privatizáciu časti bratislavských vodární pripustili, že výber partnera zmanipulovali. Do dcérskej firmy vodární Infra Services sa dostala bez verejného výberového konania firma Hass, ktorej šéf je dlhoročný známy riaditeľa vodární.

26.01.2011 07:43
Daniel Gemeran Foto:
Generálny riaditeľ Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Daniel Gemeran počas tlačovej besedy k situácii v BVS.
debata (85)

Predseda Dozornej rady Infra Services Karol Kolada, ktorý má blízko ku KDH, v utorok povedal, že vodári hľadali firmu, ktorá „nebola príliš veľká ani príliš malá a mala dostatok skúseností“.

Následne ale pripustil, že Hass okrem siedmich miliónov eur do Infra Services neprinesie nič. „Sám sa čudujem, že niekto do firmy iba doniesol peniaze a nič za to nechce,“ povedal Kolada.

Riaditeľ najväčších vodární na Slovensku Daniel Gemeran v utorok skon­štatoval, že nevidí dôvod na odstúpenie. Zároveň odmietol argumenty súčasného bratislavského primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru), že riadil tichú privatizáciu kľúčovej časti firmy, ktorá robí napríklad opravy potrubí či odčítanie vodomerov. „Všetko prebehlo podľa uznesenia akcionárov a platných predpisov,“ povedal šéf vodární.

Predseda kresťanských demokratov Ján Figeľ v pondelok po oznámení, že bývalý primátor Bratislavy a súčasný poslanec parlamentu Andrej Ďurkovský odchádza z KDH, povedal, že „verí, že exprimátor sporné veci vysvetlí a obháji na verejnosti,“. Ďurkovský v utorok zopakoval, že predaj podielu v Infra Services sa uskutočnil v súlade so zákonmi.

Odborníci na transparentnosť upozorňujú, že predaj časti firmy dlhoročnému známemu bez verejného tendra síce nie je v rozpore s predpismi, ale takéto správanie nie je transparentné. KDH pritom dlhodobo tvrdí, že presadzuje princíp otvorenosti a transparentnosti tak na celoštátnej, ako i na komunálnej úrovni.

Kauzu privatizácie časti vodární odhalil ako prvý denník Pravda, ktorý od začiatku žiadal Gemerana o vysvetlenie. Ani na utorkovom brífingu však zástupcovia spoločnosti neumožnili, aby Gemeran na otázky denníka odpovedal.

Ftáčnik nedávno Gemerana vyzval, aby odstúpil. Argumentoval podozrením z tunelovania vodární i „zlatými padákmi“ ktoré si odsúhlasil manažment vodární vo výške 12-násobku priemernej mzdy. V Gemeranovom prípade malo ísť asi o 90-tisíc eur. Gemeran včera povedal, že o žiadnej výzve nevie a pri odchode dostane 10-násobok priemernej mzdy. „Takéto odstupné je nadštandardné. Primátor už požiadal dozornú radu vodární, aby zmenila výšku odstupného pre vrcholový manažment vodární,“ uzavrel Ftáčnikov hovorca Ľubomír Andrassy.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba