Fico: Je to Pyrrhovo víťazstvo. Záhradkár môže stopnúť diaľnicu

Smer nebude podľa predsedu strany Roberta Fica nadávať na Ústavný súd za jeho rozhodnutia. "Na to sú iní politici. My rešpektujeme každé jedno rozhodnutie Ústavného súdu SR," povedal Fico na tlačovej besede v reakcii na rozhodnutie súdu, že poisťovne nemusia svoj zisk použiť v zdravotníctve a rozhodnutie o neprípustnosti vyvlastňovania pozemkov pri výstavbe diaľnic.

26.01.2011 16:15
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Robert Fico
debata (381)

Fico vyzýva súčasnú vládu, aby oba zákony zmenila a dosiahla tak rýchlejšiu výstavbu diaľnic i zabránenie odoberania peňazí ľudí zdravotnými poisťovňami. „My sme v rokoch 2006 až 2010 prijímali zákony, ktoré nepochybne otvárali otázku ústavnosti. Napr. zákon o preukazovaní pôvodu majetku,“ uviedol. Podľa neho je potrebný a na prvý pokus sa nepodarilo pripraviť zákon v súlade s ústavou. Na to bol pripravený nový zákon.

Takto podobne by to podľa Fica malo byť i so zákonmi, ktoré označil ústavný súd za protiústavné. Prípravou takýchto noriem sa bude zaoberať aj tieňový kabinet Smeru.

Fico zdôraznil, že na Slovensku treba stavať diaľnice. „Ak má byť jeden vlastník záhradky proti verejnému záujmu, tak poslanci súčasnej koalície dosiahli Pyrrhovo víťazstvo. Poslanci dosiahli len to, že výstavba diaľnic sa ešte viac spomalí,“ konštatoval. Vyzýva preto vládu, aby pripravila napadnutý zákon tak, aby štát mohol diaľnice stavať rýchlo. „Je všeobecný záujem na výstavbe diaľnic? Je. Slovensko stráca konkurencieschop­nosť, lebo spomaľuje výstavbu diaľnic. Vyzývam vládu, aby pripravila nový zákon a umožnila stavanie diaľnic,“ dodal.

Fico sa nevzdáva, zisk chce poisťovniam aj tak zakázať

Podľa Fica ľudia zo zákona musia poslať peniaze poisťovniam a tie si z toho nechávajú časť ako zisk. „Nie je to správne. Ide o formálno-právne víťazstvo, ktoré bude znamenať Pyrrhovo víťazstvo. Rozhodnutie Ústavného súdu SR bude znamenať, že do zdravotníctva pôjde ešte menej peňazí,“ vyhlásil Fico. Vyzýva preto vládu, aby pripravila iný návrh. „My musíme zakázať poisťovniam odoberať ľuďom peniaze,“ dodal. Zároveň avizoval, že Smer do parlamentu predloží návrh zákona, ktorým by opätovne bolo možné zakázať zdravotným poisťovniam rozhodovať o použití zisku.

Zdravotné poisťovne nemusia vracať vytvorený zisk do poskytovania zdravotníckych služieb. O jeho použití môžu rozhodovať autonómne. Rozhodlo o tom v stredu plé­num Ústavného súdu (ÚS) SR, ktoré posudzovalo sťažnosť poslancov NR SR na neústavnosť niektorých ustanovení zákona o zdravotných poisťovniach. Ústavný súd SR rozhodol o návrhu na preskúmanie obmedzenia použitia zisku zdravotných poisťovní, ktorý presadila vláda na čele s Robertom Ficom koncom februára 2008. Na ÚS sa v októbri 2008 obrátila skupina 49 poslancov NR SR.

Ústavný súd tiež konštatoval, že dočasné mimoriadne opatrenia pri výstavbe diaľnic a ciest pre motorové vozidlá sú v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi. Plénum Ústavného súdu SR skúmalo súlad ustanovení Zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá a Zákona o katastri s Ústavou SR. Z rozhodnutia vyplýva, že ani štát či iný subjekt nemôže stavať diaľnice a cesty na pozemkoch, ktoré mu nepatria.

381 debata chyba