Ďurkovského kauzu preveruje prokuratúra

Bývalý primátor Bratislavy, dnes už nezávislý poslanec Andrej Ďurkovský, môže byť prvým poslancom súčasnej koalície, o ktorom bude parlament rozhodovať, či ho vydá na trestné stíhanie.

27.01.2011 06:00 , aktualizované: 09:54
Andrej Ďurkovský Foto:
Andrej Ďurkovský.
debata (44)

Zbavilo sa KDH odchodom Ďurkovského zodpovednosti? 

Kauzu tichej privatizácie kľúčovej časti majetku bratislavských vodární totiž začala riešiť prokuratúra. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vydal po stretnutí s primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom pokyn, aby sa začalo trestné stíhanie.

„Vzhľadom na to, že ide o korupčný delikt, to odstúpim špeciálnemu prokurátorovi,“ povedal pre Pravdu generálny prokurátor.

Ftáčnik a Trnka spolu hovorili o okolnostiach prevodu časti majetku vodární na spoločnosť blízku šéfovi vodární. „Ak pán Ďurkovský vykonal nejaké úkony súvisiace s prevodom akcií a je tam podozrenie z korupčnej činnosti, tak sa tým budem v rámci mojich oprávnení zaoberať,“ povedal Trnka.

Minister vnútra Daniel Lipšic, ktorý na pondelkovom rokovaní predsedníctva žiadal, aby sa Ďurkovský po škandáloch vzdal poslaneckého mandátu, sa k rozhodnutiu prokuratúry odmietol vyjadriť.

Na otázku Pravdy, prečo nepodal v kauze vodární trestné oznámenie sám, ako to urobil v prípade Ficovej nahrávky, reagoval, že v tejto veci už bolo avizované podanie trestného oznámenia súčasným primátorom Bratislavy. „Je povinnosťou orgánov činných v trestnom konaní každý podnet preveriť,“ povedal jeho hovorca Gábor Grendel.

Lipšic vlani niekoľko dní pred parlamentnými voľbami zaslal na prokuratúru nahrávku s údajným hlasom Roberta Fica, kde sa hovorí o zháňaní peňazí na predvolebnú kampaň. Tvrdil, že audiozáznam, ktorý získal, nasvedčuje, že Smer je financovaný netransparentne a v rozpore so zákonom. Špeciálny prokurátor v decembri zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania v tejto kauze.

Kauza tichej privatizácie časti bratislavských vodární vypukla v decembri, keď vyšlo najavo, že spoločnosť so vplyvom významných politikov KDH na čele s exprimátorom Andrejom Ďurkovským súhlasila s predajom deň pred novembrovými komunálnymi voľbami. Časť vodární získala bez verejného výberového konania firma, ktorej šéf je dlhoročný známy s riaditeľom vodární. Za kroky vodární vtedy politicky zodpovedal Ďurkovský (KDH), ktorý vo vodárňach zastupoval akcionára s najväčšími právami.

Bratislavským vodárňam šéfuje Daniel Gemeran už niekoľko rokov aj s podporou KDH a Ďurkovského. Ku konaniu firmy mali odborníci na transparentnosť výhrady už niekoľko ráz. Posledným škandálom vodární bola privatizácia polovičného podielu v Infra Services. Do dcérskej firmy pustil šéf vodární bez verejného výberového konania firmu HASS, na čele ktorej je jeho dlhoročný známy.

Ďurkovského zrejme čaká aj ďalšie vysvetľovanie. Len deň pred odchodom z funkcie totiž uznal záväzok mesta vo výške takmer 800-tisíc eur namiesto toho, aby to nechal na svojho nástupcu. V Televíznych novinách o tom informovala televízia Markíza. Prípad sa týka Paláca Motešických v centre Bratislavy. „Budeme musieť od apríla začať splácať tento uznaný záväzok, inak by sme mohli prísť v exekúcii o priestory, ktoré v tomto dome ešte máme,“ uviedol k situácii Ľubomír Andrassy, hovorca nového primátora Milana Ftáčnika.

V máji 2008 väčšinový vlastník v Paláci Motešických zvýšil príspevok do fondu opráv z 33 centov na vyše 31 eur za meter štvorcový. Všetci vlastníci okrem mesta Bratislava podali proti tomu žalobu. „Tento prípad ukazuje, že Ďurkovský neobhajoval záujmy mesta, ale ani záujmy občanov. Dnes je jedinou možnosťou, aby sa mesto pridalo k žalobám, ktoré podali občania,“ skonštatoval Andrassy.

Ďurkovský cez svojho poslaneckého asistenta odkázal, že dokument podpísať musel, inak by hrozilo, že sa dlh zvýši.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba