Fico, buď chlap a plať škody zo svojho, vyzýva Matovič expremiéra

Obyčajní ľudia vyzývajú expremiéra a predsedu opozičného Smeru Roberta Fica, aby dal verejnosti verejný prísľub, že krytie vzniknutej škody na majetku štátu pre protiústavnosť dvoch opatrení prijatých za jeho vlády bude v prvom rade platiť z vlastného.

27.01.2011 16:39 , aktualizované: 19:37
Igor Matovič Foto:
Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič
debata (249)

Štyria poslanci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SaS, výzvou reagujú na stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu, že poisťovne nemusia svoj zisk použiť v zdravotníctve a na rozhodnutie o neprípustnosti vyvlastňovania pozemkov pri výstavbe diaľnic.

„Náprava rozhodnutí Ficovej vlády bude mať veľmi negatívny dopad na štátne financie, keďže hrozí, že uplatnené náhrady škôd sa môžu vyšplhať na závratných 30 miliárd korún, čo je, pre lepšiu predstavivosť, približne 20-tisíckrát vyššia škoda ako bola škoda spôsobená pridelením bytu pánu ministrovi Jánovi Figeľovi,“ vyhlásil na tlačovej besede poslanec Igor Matovič.

Podľa názoru Obyčajných ľudí Fico konal v obidvoch prípadoch úmyselne. „Žiadny skúsený právnik by nerobil niečo, o čom dopredu vie, že je to protiústavné,“ zdôraznil Matovič a Ficovi odkázal, aby bol chlap. „Nie je predsa možné, aby politik úmyselne spôsobil škodu obrovského rozsahu, ale na jej krytie sa skladali po drobných všetci ľudia a firmy cez vyššiu DPH, či iné dane a poplatky,“ uviedol. Ako tvrdí, aj toto je jeden z príkladov, že ich návrh na hmotnú zodpovednosť politika za spôsobenú škodu je správny a jeho zavedenie do praxe nevyhnutné.

Obyčajní ľudia podľa Matoviča veria, že Fico „nebude zbabelec,“ ale postaví sa problému čelom ako chlap. „Veríme, že uzná v plnej miere svoju vinu a nebude si vymýšľať žiadne detinské výhovorky. Veríme, že svojím rozhodnutím nepotvrdí to, čo vyhlásil, že jemu nezáleží na nejakom majiteľovi záhradky, to je, že mu na právach obyčajných ľudí nezáleží,“ vyhlásil.

Poslanci sú kritickí aj k Ústavnému súdu SR, ktorého rozhodnutie síce privítali, ale odsudzujú dlhodobé nekonanie vo veci. „Domnievame sa, že odďaľovaním rozhodnutia až na obdobie po voľbách Ústavný súd pomohol Robertovi Ficovi dokonať jeho podlý čin,“ dodal Matovič.

O tom, že dočasné mimoriadne opatrenia pri výstavbe diaľnic a ciest pre motorové vozidlá sú v rozpore s Ústavou SR a medzinárodnými dohovormi, rozhodlo plénum Ústavného súdu v stredu. Z rozhodnutia vyplýva, že ani štát či iný subjekt nemôže stavať diaľnice a cesty na pozemkoch, ktoré mu nepatria.

„Právna úprava umožňuje vznik situácie, keď vlastníci nemôžu svoj majetok de facto užívať, vytvára aj neprimeraný tlak na všetkých vlastníkov a porušuje aj právo na pokojné užívanie vlastníctva,“ konštatoval Ústavný súd v odôvodnení rozhodnutia, voči ktorému nemožno podať odvolanie. Ústavný súd v stredu rozhodol aj o tom, že zdravotné poisťovne nemusia vracať vytvorený zisk do poskytovania zdravotníckych služieb. O jeho použití môžu rozhodovať autonómne. Ústavný súd konštatoval, že napadnuté ustanovenia nie sú v súlade s Ústavou SR a ďalšími medzinárodnými predpismi.

Matovič: Ak sa zákon o občianstve nezmení, bude to vina koalície

Ak koalícia nepristúpi na podmienky skupiny poslancov Obyčajní ľudia a preto zostane v platnosti súčasné znenie zákona o štátnom občianstve, bude to pre nezodpovedný postoj koaličných poslancov. „Keď si koalícia bude tvrdošijne stáť za súčasným návrhom, tak sa môže stať, že bude naďalej platiť naďalej ten trochu buranský Ficov stav,“ vyhlásil Matovič. Vláda v stredu odobrila také znenie novely zákona o občianstve, ktoré považujú Obyčajní ľudia za poklonkovanie maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi. „Určite ju nepodporíme,“ povedal Matovič.

Obyčajní ľudia už vypracovali paragrafové znenie pozmeňujúceho návrhu, ktorým chcú požiadať o takú zmenu zákona, podľa ktorej by slovenskí štátni príslušníci prišli o slovenské občianstvo len vtedy, ak pas inej krajiny získali bez toho, aby v nej aspoň dvanásť mesiacov študovali, pracovali, podnikali, bývali alebo z nej pochádzali ich blízki rodinní príslušníci. Dosiaľ ho koaličným partnerom nepredložili, nepovažujú to však za prekážku, ktorá by mala rokovaniam o ňom brániť, keďže jeho princíp je podľa Matoviča jednoduchý. Postoj partnerov, ktorí nechceli o návrhu Obyčajných ľudí diskutovať, kým sa s ním neoboznámia, preto považujú za výhovorku.

Napriek tomu, že vo vláde panuje zhoda na návrhu, s ktorým Matovič nesúhlasí, Obyčajní ľudia veria, že koaliční poslanci nebudú márnomyseľní a podarí sa schváliť také znenie zákona, ktoré už v budúcnosti nebude potrebné meniť. „Bude to ťažký pôrod,“ nazdáva sa Matovič. Ako dodal, už ho kontaktoval predseda poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár, ktorý chce na túto tému zorganizovať stretnutie. Matovič poznamenal, že istý koaličný poslanec sa vyjadril o riešení Obyčajných ľudí ako o najlepšom z predložených. „Takýto názor panuje u veľkého počtu koaličných poslancov a teraz uvidíme, či budú hlasovať podľa svojho svedomia alebo podľa straníckej disciplíny,“ myslí si Matovič.

Minister zahraničných vecí a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda v stredu vyhlásil, že sa s Matovičom o téme občianstva zhováral v decembri 2010 a porozumeli si. „Pán Dzurinda obhajoval svoj postoj, ja som obhajoval náš postoj. On mal ten pocit, že sme si porozumeli a ja som mal ten pocit, že sme si obaja povedali svoje,“ popísal svoje pocity zo stretnutia Matovič.

Matovič je tiež pripravený hlasovať proti návrhu kresťanských demokratov, aby ľudia s dvojakým občianstvom nemohli pracovať v silových zložkách. V prípade, že Matovičovci skutočne zahlasujú proti koaličnej novele zákona o občianstve, jej schválenie je otázne, keďže vládna štvorka bude mať k dispozícii len 75 hlasov.

V súčasnosti platí také znenie zákona o štátnom občianstve, ktorý neumožňuje dvojaké občianstvo. Presadila ho vláda Roberta Fica (Smer) ako reakciu na kontroverzný maďarský zákon o občianstve.

249 debata chyba